Naslovna » Izlasci » Pozorište » „Kolubarska bitka“ u BDP: Obeležavanje stogodišnjice od završetka Velikog rata
BDP: Kolubarska bitka - Pozorište Prijedor
BDP: Kolubarska bitka - Pozorište Prijedor

„Kolubarska bitka“ u BDP: Obeležavanje stogodišnjice od završetka Velikog rata

Predstava „Kolubarska bitka“ biće izvedena na Sceni „Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta, 11. novembra.

Komad je rađen po romanu Dobrice Ćosića „Vreme smrti“ u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, a u adaptaciji i režiji Aleksandra Dunđerovića i izvođenju Pozorišta Prijedor iz Republike Srpske.

Ansambl Pozorišta Prijedor zvanično je otvorio 66. sezonu premijerom ovog multimedijalnog poduhvata 7. oktobra, a predstava gostuje u Beogradskom dramskom pozorištu povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, 1918. godine.

Profesor glume i režije na Kraljevskoj akademiji u Birmingemu, Dunđerović potpisuje adaptaciju i režiju ove ansambl predstave.

– Kraj Prvog svetskog rata u isto vreme je početak novih ratova i kad se gleda predstava shvati se da je to jedan isti rat koji traje 100 godina – rekao je Dunđerović i dodao:

– Izazov za ansambl Pozorišta Prijedor bio je to što 14 glumaca igra čak 26 likova, tako da su neki igrali i po četiri uloge. „Kolubarska bitka“ je, osim članova ansambla Pozorišta Prijedor, okupila ekipu iz Velike Britanije, Španije, Srbije i Hrvatske.

Autorsku ekipu čine: Vladimir Vanja Vlačina koji je uradio scenografiju, grafički dizajn i fotografije; vizuelni dizajn potpisuje Marija Hoze Martinez Sančez, a dizajn svetla Miljenko Bengez. Kostimogaf je Jelena Vidović, a lektor Sonja Ećim Grbić. Igraju Goran Jokić, Slobodan Ćustić, Aleksandar Stojković, Branko Janković, Mirela Predojević, Željko Kasap, Dean Batoz, Jelena Seksen, Želimir Rivić, Siniša Vučićević, Zorica Jojić, Dimitrije Vokić, Vasilije Pačariz, Milovan Srdić i Dubravko Vukadinović. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.