Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kako objaviti knjigu u Srbiji, a zatim je i prodati?

Kako objaviti knjigu u Srbiji, a zatim je i prodati?

Jedno od glavnih pitanja koje muči nove i neafirmisane pisce na našim prostorima jeste kako objaviti knjigu u Srbiji? Odgovor na to najčešće vodi kroz tradicionalne izdavače ili štamparije što često zna biti ozbiljna investicija ako se uzme u obzir da troškovi takvog poduhvata mogu iznositi i do nekoliko hiljada evra. I to je sasvim normalna realnost koja čeka pisce koji tek žele i planiraju da se otisnu u izdavačke vode, odnosno da testiraju tržište svojim delom. Jer nerealno je očekivati da će neka izdavačka kuća u ovo ekonomski nesigurno vreme tek tako rizikovati sa potpuno nepoznatim piscem za širu publiku i uložiti svoja sredstva počevši od same pripreme i štampe, pa do distribucije i promocije. Zato je prodaja knjiga još jedna od ključnih pitanja.

Trnovit i nesiguran put

Biti neafirmisan pisac nije nimalo lako, pogotovo na Balkanu. Poslednjih godina sve je manje časopisa i organizacija koje podržavaju i promovišu takve autore. Uglavnom se sve svodi na povremene spisateljske konkurse i takmičenja kroz koja pojedinac može vremenom da izgradi reputaciju. Suvišno je govoriti da je potrebno dosta truda i mnogo uloženog vremena, odnosno hiljade i hiljade napisanih stranica i stotine popunjenih i poslatih prijava, da bi jedan autor uspeo koliko toliko da se izdigne iz mase. Međutim, to je samo početak veoma trnovitog puta. Čak i uspesi na navedenim konkursima ne garantuju da će taj autor dobiti siguran ugovor za izdavanje knjige. Čime se opet vraćamo na početak teksta i jedne od najvećih muka novih autora, a to je kako objaviti knjigu u Srbiji.

Kako objaviti knjigu u Srbiji – e knjige

Trenutno najbolji način da objavite knjigu u Srbiji, pa i šire, jeste digitalno izdavaštvo. Objavljivanje digitalne knjige odnosno e knjige već godinama postaje sve popularnije na svetskom nivou. Digitalna revolucija dovela je do toga da je gotovo nezamislivo naći čoveka koji nema makar neki uređaj poput mobilnog telefona, tableta ili prenosnog računara. Zato i ne treba da čudi zašto su e knjige doživele veliku ekspanziju. Pored različitih prednosti i mana u odnosu na tradicionalna štampana izdanja, digitalne knjige a što sigurno najviše zanima neafirmisane autore, a to je da je njihovo izdavanje mnogo jeftinije u odnosu na objavljivanje štampanog dela. Uz pomoć digitalnih izdavača kao što su Digitalne Knjige, vaše delo može ugledati svetlost dana uz više nego prihvatljivu cenu od 99 evra! A za taj novac, e knjige se takođe postavljaju na najveće online markete Google Play i iTunes što znači distribucija u više od sto zemalja širom sveta!

Prodaja knjiga brzo i lako!

Iako ovaj podnaslov može u prvu ruku zvučati i delovati nerealno, odnosno kao klasična reklama, pokazaćemo vam ukratko kako u samo nekoliko koraka možete plasirati vaše delo ka pravoj publici. Naime, nakon izdavanja vaše e knjige, sledi logično pitanje, kako je prodati, odnosno kako zaraditi nešto na njoj. Ako se dobro sećate početka teksta, to je takođe jedno od ključnih pitanja i problema koje more nove i neafirmisane autore. Nakon što uspeju da objave svoje delo, susreću se sa teškim izazovom – kako ga plasirati na pravi način. Bićemo u potpunosti iskreni i odmah vam reći da su najbolja mesta u gotovo svim knjižarama rezervisana za velike izdavače koji dobrano plaćaju za te pozicije. Što je i logično, jer to su udarna mesta prilikom posete čitalaca koji su ujedno i potencijalni kupci. Tako da vama ostaju neki krajevi polica i slična neatraktivna mesta.

Međutim, postoji mnogo bolje rešenje. A to je prodaja knjiga putem online platforme Knjige na dlanu. Ovaj relativno novi servis, omogućava vam da nakon što izdate knjigu, plasirate svoje delo hiljadama potencijalnih kupaca. Ova platforma omogućava svakom potencijalnom kupcu da samo u nekoliko klikova naruči knjigu, bilo da je ona u štampanom ili digitalnom izdanju. I upravo ta lakoća korišćenja i prijatan korisnički interfejs privlače sve više čitalaca. A što je više čitalaca to se i broj potencijalnih kupaca i budućih fanova povećava.

Da sumiramo, računica je prosta – do knjige nikada nije bilo lakše doći! Kao novi i neafirmisani autori, više ne morate brinuti za objavljivanje i prodaju knjiga. Na vama je da pišete i poboljšavate odnosno usavršavate vašu veštinu koja vam, uz malo sreće koja je svakome potrebna, može jednoga dana možda doneti i svetsku slavu!

 Autor: Nikola Radenković

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.