Naslovna » Izlasci » Akcije » Zemunska gimnazija proslavlja 160. godišnjicu
Zemunska gimnazija - još od 1858. godine
Zemunska gimnazija - još od 1858. godine

Zemunska gimnazija proslavlja 160. godišnjicu

Od 14. do 17. oktobra Zemunska gimnazija obeležiće 160 godina od osnivanja serijom kulturno-umetničkih aktivnosti na različitim lokacijama u gradu.

Manifestacija će početi „Susretima prijatelja“ u okviru kojih će Zemunska gimnazija ugostiti austrijsku školu „Francisko Jozefinum“ iz Vizelburga i predstaviti knjigu „Balkanska groznica“ koju je napisao profesor Ditmar Gneda.

Prvog dana manifestacije biće otvorena i izložba profesorskih aktivnosti pod nazivom „I ovo smo mi“ čiji su autori Mirjana Milosavljević, profesor matematike, i psiholog Ljubica Jelenković. U programu učestvuju i profesori srpskog jezika i književnosti Sanja Kaljević i Boško Milosavljević i profesor filozofije Sreten Stojanović.

U ponedeljak, 15. oktobra, u Svečanoj sali biće održana Akademija povodom 160 godina Zemunske gimnazije u čijoj realizaciji učestvuju Anđa Lazarević, profesorka muzičke kulture, Sanja Kaljević, Vukosava Živković i Valentina Vukmirović-Stefanović, profesorke srpskog jezika i književnosti i Sanja Štrbac, koordinator đačkog parlamenta.

Treći dan manifestacije obeležiće predavanje Gordane Vunjak-Novaković i promocija knjige „Nezaborav nezaboravljenih“ u čijoj su pripremi učestvovale Vukosava Živković i Valentina Vukmirović-Stefanović.

Centralno obeležavanje 160. godišnjice Zemunske gimnazije biće Svečana akademija koju su priredili profesori Anđa Lazović, Vojislav Klačar i dr Vukosava Živković. Svečana akademija biće održana u sredu, 17. oktobra od 18.00, u pozorištu „Madlenianum“.

Zemunska gimnazija – još od 1858. godine…

Zemunska gimnazija osnovana je 1858. škole kao dvorazredna Realna škola na tadašnjoj Vojnoj granici. Od tada je kroz školu prošlo desetine hiljada đaka.

Danas gimnazija ima više od 1300 učenika na društveno-jezičkom i prirodno-matematičkom smeru, kao i odeljenja sa posebnim sposobnostima za fiziku ili računarstvo i informatiku. Zastupljene su i razne vannastavne aktivnosti i mnoge sekcije.

Gimnazija se posebno ponosi svojom bibliotekom koja broji više od 23.000 knjiga od kojih neke imaju antikvarnu vrednost i pripadaju opštim spomenicima kulture. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.