Naslovna » Izlasci » Festivali » Zombi šetnja 2018 u Beogradu i 12. Festival srpskog filma fantastike
Zombi šetnja
Zombi Å¡etnja

Zombi šetnja 2018 u Beogradu i 12. Festival srpskog filma fantastike

U subotu, 13. oktobra, Zombi šetnja najavljuje nezaobilazni deo oktobarskog kulturnog života prestonice – predstojeći 12. Festival srpskog filma fantastike.

Zombi šetnja u organizaciji udruženja „Mladi kadrovi“ biće održana peti put a počinje u 16.00. Zombiji će se kretati centralnim beogradskim ulicama: od Kombank dvorane, pored Skupštine grada Beograda, kroz Pionirski park, Ulicom kralja Milana, pored hotela „Moskva“, preko Terazija i Bezistana do Kombank dvorane.

Događaj je otvoren za sve građane, a prijave za besplatno šminkanje su još u toku i trajaće do 11. oktobra. Dozvoljeno je i učešće dece uz obaveznu pratnju roditelja ili staratelja.

Prijave se šalju na adresu: zombiewalkbelgrade@gmail.com.

Zombi šetnja – šminkanje, pripreme…

Pripreme za šetnju održaće se u Kombank dvorani od 12.00 do 16.00.

Učesnike će šminkati profesionalni tim pod vođstvom majstora za specijalne filmske efekte Miroslava Lakobrije, Svetlane Gutić i Meline Drouvi. Tokom šminkanja biće organizovani razni programi i aktivnosti, a najbolje maskirane zombije i njihove šminkere očekuju nagrade.

Događaj i ove godine ima humanitarni karakter, a sva prikupljena sredstva biće donirana Prihvatilištu za odrasla i stara lica.

12. Festival srpskog filma fantastike

Zombi šetnja se održava u okviru 12. Festivala srpskog filma fantastike koji će biti održan od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru.

Zemlja u fokusu ovoga puta je Južna Koreja i njena fantastična kinematografija, a oko trideset filmova iz Srbije, regiona i sveta takmičiće se za glavnu nagradu festivala – Koskar u nekoliko kategorija.

Posetioci će imati priliku da, pored kvalitetnih filmova i bogatog pratećeg programa, vide i upoznaju zanimljive goste iz sveta sedme umetnosti. Između ostalih, festival će ove godine ugostiti reditelje Marka Ristorija i Luku Bonija, autorski dvojac iz Italije koji zajednički potpisuje nekoliko naslova (Eaters, 2011, Apocalipse Z, 2013, Zombie Massacre: Reich of the Dead, 2015, House of Evil, 2017).

Njihovi filmovi predstavljaju produkcijski i estetski svedene horor filmove, koji se uglavnom oslanjaju na podžanr popularnog zombi filma, u okviru koga predstavljaju vodeće evropske autore, budući da pored režije potpisuju i scenario, produkciju, montažu i vizuelne efekte. Na FSFF-u održaće se ekskluzivna premijera filma „Kuća zla“ koji je uradio ovaj autorski dvojac.

Ipak, najveća zvezda ovogodišnjeg FSFF-e biće mladi francuski glumac, kaskader i producent Ala Safi. Ovaj svestrani umetnik je do sada odigrao više od 40 uloga, glumeći pored imena kao što su: Nikolas Kejdž, Tilda Svinton, Majkl Kiton, Vinsent Perez i drugi.Za dž

Pored uloga u visokobudžetnim akcionim spektaklima (Outcast 2014, Doctor Strange 2016, American Assasin 2017), Safijeva specijalnost su borilački filmovi, na kojima neretko radi i kao dubler, a u kojima je svoje borilačko umeće ukrstio sa Džekijem Čenom (Chinese Zodiac 2012) i Skotom Adkinsom (Incoming 2018). Pored navedenog, Safi predstavlja i jednog od najvećih poliglota među glumcima budući da se, pored francuskog, služi i engleski, arapskim, italijanskim, španskim i tai jezikom.

Festival srpskog filma fantastike podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Opština Vračar.

Program i druge informacije o festivalu potražite na ovom linku. Ulaz će biti besplatan. (danubeogradu.rs)