Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Titanski koncert
Beogradska filharmonija: Šef-dirigent Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija: Šef-dirigent Gabrijel Felc (foto: Marko Đoković) Dirigent: Gabrijel Felc Solista: Vadim Rjepin, violinaS. Barber: Medejina meditacija i ples osvete Dz. Makmilan: Koncert za violinu i orkestar F. List: Mefisto valcer br. 1 O. Respigi: Belkis, kraljica od SabeBeograd, 06.02.2015. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Beogradska filharmonija: Titanski koncert

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc, izvešće u petak, 2. novembra od 20.00, na Kolarcu simfonijski poduhvat – Osmu Bruknerovu simfoniju.

Koncert je posvećen isključivo ovom delu, čijih devedeset minuta „zida“ gigantsku zvučnu građevinu – idealnu za početak filharmonijskog ciklus „Uzvišenije“.

– Ako bi trebalo da ponesem nešto sa sobom na pusto ostrvo, to bi bila ova Bruknerova simfonija, pogotovo njen lagani stav – kaže Felc.

– Na mnogo načina sam povezan sa ovom simfonijom, čuo sam je još kao sedmogodišnji dečak. Iako tada nisam mogao da je razumem, promenila mi je život. Dok je radim sa orkestrom, vreme nekako drugačije teče. Pogotovo njen lagani stav, rekao bih da taj mir iz dubine partiture, utiče toliko da bi medicinski moglo da se dokaže da snižava krvni pritisak – zaključuje šef-dirigent Beogradske filharmonije, koji će najobimniju Bruknerovu simfoniju dirigovati napamet.

Za Osmu simfoniju se kaže da je titanska kreacija, koja predstavlja kulminaciju kompozitorove mudrosti i zrelosti. Brukner je bio duboko religiozan čovek, čak je sahranjen u kripti manastira ispod orgulјa na kojima je svirao.

Muzičari Beogradske filharmonije će demonstrirati svu svoju veštinu, koncentraciju i posvećenost u delu koje dve decenije nije bilo na repertoaru orkestra.

Svi koji su radoznali da to čuju, mogu kupiti ulaznice za stajanje, sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.