Naslovna » Turizam » Besplatna šetnja na Novom groblju
Besplatna šetnja na Novom groblju
Besplatna Å¡etnja na Novom groblju

Besplatna šetnja na Novom groblju

Besplatna šetnja „Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata sahranjenih na Novom groblju u Beogradu“ biće organizovana 4. novembra od 11.00.

Vođeni obilazak je posvećen velikanima Velikog rata povodom stogodišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu.Za dž

Posetioci će imati priliku da vide grobove čuvenih vojskovođa, heroja i heroina, kao i da se upoznaju sa njihovim ličnim, životnim pričama, ali i da se sete njihovih junačkih podviga. Videće poslednja počivališta vojvoda Živojina Mišića, Radomira Putnika, Petra Bojovića, Vojislava Tankosića, generala Pavla Jurišića Šturma, heroine Milunke Savić; saznaće ko je bila Antonija Javornik, a koja je heroina Prvog svetskog rata bila na naslovnoj strani francuskog „Malog žurnala“.

Ono što je poseban kuriozitet, a čime se Novo groblje izdvaja od većine urbanih grobalja su vojna groblja iz ovog rata. Tako će posetioci moći da upoznaju istorijat vojnih grobalja (Francuskog, Austro-ugarskog, Bugarskog i Italijanskog, te Rusku kosturnicu), kao i istorijat i umetnički značaj najvećeg memorijala podignutog u Srbiji u tom periodu – Srpske kosturnice branilaca Beograda 1914-1918. godine, uz posetu kripte.

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti
Vreme: nedelja, 4. novembar 2018. od 11.00
Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50
Trajanje obilaska: 120 minuta
Sadržaj i dizajn: Marina Račić i Svetlana Zrnić.
Kontakt telefoni: 011/2071-342 i 064/8554-136
E-mail: violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs