Naslovna » Izlasci » Shopping » Black Friday 2018: Crni petak u Srbiji
Crni petak 2018 - da li će i naši trgovci "ući u crno"
Crni petak 2018 - da li će i naši trgovci "ući u crno"

Black Friday 2018: Crni petak u Srbiji

Crni petak jeste, izvorno, američki praznik, ali ostatku sveta to ne smeta, ukoliko lokalni prodavci ponude svoje artikle po značajno sniženim cenama. Ove godine, planirajte na vreme, Crni petak je 23. novembra.

Crni petak (Black Friday) je u Sjedinjenim Američkim Državama petak posle Dana zahvalnosti, a Dan zahvalnosti obeležava se četvrtog četvrtka u novembru. Četvrti petak u novembru je za Amerikance neradan dan. Kako se božićni i novogodišnji praznici približavaju, logično je iskoristiti vreme za porodičnu kupovinu. Pre više od pola veka vešti trgovci uspeli su da ovom danu daju poseban značaj. Snizili su maksimalno svoje cene i promovisali praznik kupovine, šoping groznicu koja sasvim sigurno njihove poslovne račune „iz crvenog“, odnosno gubitka, „prebacuje u crno“. Ovome, kako se tvrdi, Crni petak duguje ime.

Teško je pronaći nešto što bi trebalo znati o Crnom petku, a da se već ne zna. Podsetimo da posle Crnog petka dolazi Sajber ponedeljak – dan novijeg datuma koji obeležavaju visoki popusti na onlajn kupovinu.

Crni petak, realno

Jutarnje čekanje u dugim redovima da se radnje na Crni petak otvore slika je koja se sve ređe viđa. Razloga je mnogo.

Naviknuti da lični komfor stave na prvo mesto, ljudi koji imaju dovoljno novca nisu spremni na gužve. Onlajn prodavnice uvele su udoobnost kupovine i nova pravila. Tokom čitave godine, šoping centri pronalaze brojne povode za „velika sniženja“. U Sjedinjenim Američkim Državama dobar broj prodavaca umesto popusta na Crni petak nudi besplatnu isporuku, poklon artikle, sniženja na drugi komad…

Crni petak se, u međuvremenu „proširio“ na četvrtak i vikend. Neki prodavci su uveli „Crni novembar“, pa su cene već spuštene, a drugi najavljuju da će snižene cene zadržati do Božića… Popularnost Crnog petka kao specijalnog dana je u padu.

Ilustracije radi, ali i da proverite cene, pogledajte kako se oglašavaju sniženja u američkim megamarketima 2018. godine.

Crni petak, u Srbiji…

Šta se, za to vreme, događa u Srbiji, gde Crni petak „tek što je zaživeo“.

Da li ste već videli najave popusta?

Mi jesmo, ali je očigledno da se čeka poslednji čas, tako da teško da možemo da navedemo i proverimo aktuelne ponude. Zato vam preporučujemo stranu naših prijatelja iz Domino magazina, koja će biti redovno ažurirana. Kliknite za najnovije informacije OVDE

Cene će sasvim sigurno sniziti, kao i prethodnih godina, šoping centri, čiji broj u Beogradu i Srbiji iz godine u godinu raste. Radno vreme će, ako je suditi po praksi iz prethodnih godina, biti produženo. Proverite, obavezno, šta nude Stadion, Immo Outlet, Ušće SC, Stop Shop, Delta City, Aviv park Zvezdara, Mercator, Karaburma, Shoppi, Rajićeva…

Crni petak, saveti

Prvi savet za one koji žele da iskoriste popuste glasi – ako ste čekali da nešto kupite do danas, sačekajte još nekoliko dana – voleli Crni petak ili ne, sniženja će biti. Tehnička roba svakako će se naći na najvećim popustima, kao i nameštaj, odeća i obuća.

Napravite dobar plan unapred – šta vam je zaista potrebno, na koliki maksimalan popust možete da računate i gde. Dobro se informišite o originalnim cenama u različitim prodavnicama, bez popusta, kako biste mogli ispravno da izračunate procenat.

Čak i kada ste sigurni da ste se dobro pripremili – proverite cenu na licu mesta, u prodavnici, pre nego što krenete na kasu. Često se događa da artikal nije taj koji ste želeli, ili da cena nije ona iz reklamnog oglasa.

Čitajte i čuvena „sitna slova“ iz reklamnih kataloga – tu može da piše da se popust odnosi samo na određene grupe proizvoda, brendove, nove kolekcije koje su obično skuplje…

Sa rezervom uzmite popuste u određeno doba dana ili sniženja tipa „prvih 50 kupaca“. Ona su tu da vas navedu da u gužvi u ograničenom periodu potrošite više nego što planirate.

Telefon će sigurno biti kod vas – proverite, dok ste u prodavnici, na internetu da li je konkurencija možda dodatno spustila cene u poslednji čas.

Raspitajte se o uslovima kupovine, reklamacije, vraćanja kupljenog, zamene…

Ukoliko kupujete na internetu, poštujte sva pravila bezbedne kupovine.

Ako ste kupoholičar – ostavite kod kuće one koji to nisu, odnosno one za koje znate da će vam zasmetati da donesete pravu odluku.

I na kraju, što je veoma važno – ne očajavajte ako se ispostavi da je moglo bolje i jeftinije. Prihvatite izazov i rizik Crnog petka, ili novembarski praznik povoljne kupovine ignorišite .

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.