Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Tamara Ratković – Fit mama i beba
Kreativni centar: Tamara Ratković - Fit mama i beba
Kreativni centar: Tamara Ratković - Fit mama i beba

Kreativni centar: Tamara Ratković – Fit mama i beba

Posle knjige „Fit u trudnoći s pilatesom“ Tamara Ratković je napisala novu knjigu „Fit mama i beba“ koja je nedavno objavljena u izdanju Kreativnog centra.

Ovo korisno izdanje sadrži brojne ideje i predloge za to kako da mama i beba budu u dobroj formi. Izgovori poput onih da nemate vremena za sebe više ne važe, jer sada možete vežbati uz bebu u kući ili u parku, kaže autorka.

Pored vežbi za mamu, knjiga sadrži izbor laganih i jednostavnih vežbi za bebe, koje će povoljno uticati na razvoj snage, motorike i koordinacije pokreta kod deteta.

Zadatak knjige „Fit mama i beba“ je da motiviše mame da budu aktivne i da vežbaju. Po mišljenju autorke za to ne treba mnogo vremena i novca, već je potrebna samo volja.

Kreativni centar: Tamara Ratković - Fit mama i beba

Vežbanje nije uvek povezano s vraćanjem u formu i ženinom željom da bude lepa, već i s mišlju da je neophodno da bude dobar uzor svom detetu od najmlađih dana i da ga nauči da je kretanje, zdravstveno gledano, važan deo naših života i preduslov dobrog zdravlja.

Uvek težim tome da svojim delima i postupcima pokrenem ljude. Uglavnom danas čujemo kako je nešto teško, kako se nešto ne može, a meni su takve izjave užasne. Mislim da je život veoma jednostavan. Daje nam vreme za sve stvari koje treba da se dese. Bebi je potrebno devet meseci da sazre i dođe na svet, oko godinu da prohoda, određen broj godina da odraste, završi školu… Odjednom, mi to sve ubrzavamo, vezujemo se za stolice, a ne za kretanje. Ubrzajte hod i kretnju, a usporite dah i život će krenuti mnogo boljim tempom – kaže Tamara Ratković, diplominarani profesor kineziologije, dugogodišnji edukator pilatesa i više aerobnih programa.

Fit mama i beba – Reč autorke

Radeći sa ženama dugi niz godina, uočila sam da nije retko da žene, koje su bile aktivne u trudnoći, posle porođaja počnu da zanemaruju sebe i svoje potrebe.

Posledice se ne ogledaju samo u nezadovoljstvu telom, već su mnogo veće – opšta pasivnost, pa i depresija. Vežbanje je aktivnost koja pokreće. Vreme se bolje raspoređuje, sve obaveze lakše se ispunjavaju, a ono je korisno i za bebu i za okolinu.

U knjizi su dati predlozi raznih treninga za raznovrsne situacije, a svaka žena može sama da dozira vežbe prema trenutnim mogućnostima i raspoloženju. Izgovori kako nema dobrog fitnes kluba u blizini ili da je vežbanje skupo više ne postoje. Ova knjiga će biti odlična investicija ženama za njihov fit izgled.

Kreativni centar: Tamara Ratković - Fit mama i beba

***

Tamara Ratković je diplomirani profesor kineziologije, stručnjak za pokret u sportu, šijacu terapeut i edukator pilatesa i više aerobnih programa.

Predaje na Fakultetu za fizičku kulturu i menadžment u sportu Univerziteta Singidunum u Beogradu. Bavi se edukovanjem budućih stručnjaka za pilates i vođenjem pilates studija Star, u kojem akcenat stavlja na pripremu, prevenciju i rehabilitaciju sportista i rekreativaca.

Trudi se da svakog oko sebe motiviše da svakodnevno pomera granice i da ono nemoguće učini mogućim. Veruje da na taj način podržava život, koji je stalno kretanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.