Naslovna » Izlasci » Mađarsko narodno pozorište i Ansambl „Ligeti“ u Beogradu
Mađarsko narodno pozorište - Vrteška
Mađarsko narodno pozorište - Vrteška

Mađarsko narodno pozorište i Ansambl „Ligeti“ u Beogradu

U sklopu manifestacije „Nedelja mađarske kulture u Srbiji“, Mađarsko narodno pozorište iz Budimpešte izvešće dve predstave na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Beogradska publika će biti u prilici da pogleda dve predstave u režiji Atile Vidnjanskog: „Vrteška“ (23. novembar. 19.30) i „Ban Bank“ (24. novembar, 19.30).

Mađarsko narodno pozorište prikazaće domaćoj publici komade koji pomeraju žanrovske granice. Jedan (Vrteška) kombinuje prozu, ples i muziku, a drugi (Ban Bank) je na granici kamernog pozorišta koji daje priliku da se publici približi „dramski konflikt“, „jezik napetih emocija“.

Ulaz na predstave je slobodan, ali besplatne ulaznice moraju da se preuzmu na blagajni pozorišta.Za dž

U okviru pomenute manifestacije u glavnom gradu Srbije gostovaće i čuveni Ansambl „Ligeti“ iz Mađarske.

Ovi umetnici nastupiće u ponedeljak, 26. novembra od 20.00 u Beogradskoj filharmoniji. Dan kasnije biće gosti i Novog Sada (27. novembar, 20.00; Sinagoga).

Koncertni program Ansambla „Ligeti“ čine kompozicije četiri najveća stvaraoca mađarske muzike XX-XXI veka: Bartok, Ligeti, Kurtag i Etveš.

Ansambl Ligeti je oformljen u maju povodom obeležavanja 95. godišnjice rođenja Đerđa Ligetija. Cilj je negovanje najbolje tradicije mađarske muzičke umetnosti, kao i predstavljanje novih muzičkih dela. Umetničke vođe su Andraš Keler i Zoltan Rac koji smatraju da je „Ligeti takva zvezda moderne muzike, da se nikada nećemo izgubiti ako je pratimo“. Dirigent i umetnički direktor ansambla, ujedno i perkusionista je Zoltan Rac.

Ulaz na koncert je takođe besplatan.

Više o Nedelji mađarske kulture pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.