Naslovna » Izlasci » Izložbe » Narodni muzej: Monografija „Petar Omčikus“ i poklon „Ruševine Zadra“
Petar Omčikus - Ruševine Zadra, 1947.
Petar Omčikus - Ruševine Zadra, 1947.

Narodni muzej: Monografija „Petar Omčikus“ i poklon „Ruševine Zadra“

U Atrijumu Narodnog muzeja predstavljena je monografija „Petar Omčikus“ i, po želji umetnika, njegovo antologijsko platno „Ruševine Zadra“ iz 1947. godine poklonjeno muzeju.

Umetnikova supruga Mirjana, uručila je sliku direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković. Monografija je izdanje „Fondacije Vujičić“ autora dr Lidije Merenik i dr Ješe Denegrija.

Uz reči posebne zahvalnosti, direktorka Narodnog muzeja je podsetila da su, Omčikusa po vlastitom svedočenju, u ličnom i profesionalnom formiranju obeležile posete izložbi „Italijanski portreti kroz vekove“ (1938) i izložbi „Francuska umetnost XIX veka“ (1939) koje je kao dete imao priliku da vidi u Narodnom muzeju, tada pod nazivom Muzej kneza Pavla.

Gestom poklanjanja slike „Ruševine Zadra“ Narodnom muzeju, Omčikus zaokružuje svoj umetnički put.

Direktorka Narodnog muzeja je kazala da će slika dobiti mesto u stalnoj muzejskoj postavci, nastavljajući trajanje u javnoj sferi kulturnog života Beograda.

Autorka monografije dr Lidija Merenik je govorila i značaju Omčikusove rane, beogradske faze u okviru koje je nastala i slika „Ruševine Zadra“.

Te 1947. godine sedmoro darovitih i smelih studenata Petar Omčikus, Kosara Bokšan, Mića Popović, Vera Božičković, Bata Mihailović, Ljubinka Jovanović i Mileta Andrejević odlaze na višemesečni boravak u Zadar, slikajući mimo snažnih smernica sa Akademije o slikanju u okvirima socijalnog realizma.

Merenik je nastojala da kontekstualizuje i revalorizuje značaj čuvene „Zadarske grupe“, određujući adekvatno mesto i značaj rada mladog Petra Omčikusa pre konačnog odlaska u Pariz.

Ješa Denegri je dao jezgrovit osvrt na umetničko traganje i izražajno istraživanje tokom narednih decenija stvaranja, tokom kojih je Petar Omčikus živeo i radio u Parizu, kao i o recentnim radovima nastalim po povratku u Beograd.

Prijatelj i kolekcionar, košarkaški trener, Duško Vujošević, doneo je dodatnu perspektivu i pogled na Omčikusov opus. Uz snažnu ličnu notu, prijatelja, ljubitelja umetnosti i pasioniranog kolekcionara, zaokružen je razgovor o plodnom umetničkom stvaralaštvu Petra Omčikusa. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.