Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Parobrod: Starogradska muzika u savremenom aranžmanu
Starogradska muzika - muzika Starog grada: On Tour
Starogradska muzika - muzika Starog grada: On Tour

Parobrod: Starogradska muzika u savremenom aranžmanu

U petak, 23. novembra od 19.30, UK „Parobrod“ pokreće seriju akustičnih koncerata „Starogradska muzika – muzika Starog grada“ koju otvara bend On Tour.

Već narednog dana u subotu, 24. novembra od 19.00, seriju koncerata nastavlja Dukat Stray Dogg.

U ovom ciklusu od deset koncerata nastupiće najbolji domaći autori akustične muzike i uz redovni autorski repertoar, specijalno dorćolskom komšiluku u čast, odsviraće po najmanje jedan hit starogradske muzike u sopstvenoj obradi.Za dž

Direktor Ustanove kulture Starog grada Milutin Petrović komentarisao je projekat „Starogradska muzika – muzika Starog grada“:

– Starogradska muzika je muzika koja se svira i voli u Starom gradu, zar ne? Pesme koje su volele naše prabake, a koje mi praktično nosimo u genima i možemo da otpevamo u pola noći, već jako dugo vremena nisu svirali ni pevali savremeni muzičari. Specijalno ne muzičari sa savremenim ukusom i stilom. Snimci koje možemo pronaći na YouTube-u su stari oko pola veka, snimljeni u vremenima kada su producenti, aranžeri i pevači delili muzički ukus na primer, sa Karuzom.

– U međuvremenu u muzici su se dogodile neke „nove“ stvari. Pojavila se neka „mlađarija“ poput Boba Dilana, Džonija Keša, Emilu Haris, a ovde i dalje „Ajde Kato, ajde zlato“, „Kad bi ove ruže male“ ili „Kada padne prvi sneg“ možemo čuti samo u izvođenjima koja dele svetonazore „preddilanovske muzike“… Smatram da je to šteta koju treba popraviti. Sve te divne pesme i cela naša gradska muzika imaju mnogo veze sa irskim melodijama, kantri harmonijama, molskim bluz dvanesticama, sa štimungom koji je upravo u korenima tog američkog meandra savremene popularne muzike – dodaje Petrović.

Koncerti će se održavati u klavir holu Arsena Dedića. Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.