Naslovna » Izlasci » Akcije » Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS: Besplatno testiranje na HIV
Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS
Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS: Besplatno testiranje na HIV

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS svi zainteresovani građani mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV u subotu, 1. decembra.

Od 8.00 do 13.00 u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd (Bulevar despota Stefana 54a) vršiće se testiranje na četvrtom spratu.

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a ove godine se obeležava pod sloganom „Saznaj svoj status„.

Ove godine se u svetu 1. decembar obeležava 30. put, sa ciljem da se skrene pažnja na javnozdravstveni značaj HIV pandemije i pokaže međunarodna solidarnost. Za dug i kvalitetan život sa HIV-om najbitnije je da se infekcija otkrije na vreme i započne lečenje.

Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu.

Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje.

Procenjuje se da oko hiljadu osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano.

Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi 90-90-90. Dijagnostikovati HIV kod 90 odsto procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje 90 odsto pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 90 odsto lečenih.

Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom se ističe značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem, piše u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.