Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Svetski dan prava deteta – 20. novembar 2018.
Svetski dan prava deteta
Svetski dan prava deteta

Svetski dan prava deteta – 20. novembar 2018.

U utorak, 20. novembra 2018, i u Srbiji će biti obeležen Svetski dan prava deteta a tim povodom i peta sednica Saveta za prava deteta.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i članica Saveta za prava deteta Zorana Mihajlović poručila je da se razvijenost svake države ne meri samo ekonomskim pokazateljima, već i pravima koje uživaju naši najmlađi sugrađani.

Ona je izjavila da nema i ne može biti kompromisa kada su prava dece u pitanju i navela da se sa Unicefom radi na rešenjima u vezi sa problemom dečjih ranih brakova, koji su naročito prisutni kod romske populacije.

Važna tema jeste i sprečavanje ranog rada kod dece, pri čemu je Srbija na tom polju zabeležila dobre rezultate, istakla je Mihajlović.

Svetski dan prava deteta biće u Srbiji obeležen 20. novembra, kada će plavom bojom biti osvetljene sve najznačajnije institucije u zemlji.

Ovoj akciji priključiće se i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tako što će najduži most na Koridoru 10 kod Vladičinog Hana tog dana biti takođe osvetljen plavom bojom, naglasila je potpredsednica Vlade Republike Srbije

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je i predsednica Saveta za prava deteta, iznela je očekivanje da će Srbija do obeležavanja Svetskog dana deteta usvojiti Nacrt zakona o pravima deteta i zakona o zaštitniku deteta.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.