Naslovna » Izlasci » Akcije » Tribina ljubitelja istorije Beograda: O slici „Kosovka devojka“
Uroš Predić - Kosovka devojka
Uroš Predić - Kosovka devojka

Tribina ljubitelja istorije Beograda: O slici „Kosovka devojka“

Predavanje „Slika ‘Kosovka devojka’ Uroša Predića: između epa i mita“ biće održano u ponedeljak, 19. novembra od 18.00.

U okviru Tribine ljubitelja istorije Beograda, u Konaku kneginje Ljubice,Za dž, kustos Muzeja grada Beograda pričaće o slici „Kosovka devojka“ koju je Uroš Predić naslikao 1919. godine.

Ova slika ubraja se u najuspelija umetnikova ostvarenja, a ujedno predstavlja jednu od ikoničnih slika u istoriji srpske umetnosti i kulture.

Inspirisan istoimenom narodnom pesmom i podstaknut porudžbinom Kola srpskih sestara, Predić je preuzeo motiv Kosovke devojke iz epa i pretočio ga u idealizovanu predstavu izrazite simbolike.

Tumačenjem funkcije i simbolike Kosovke devojke u izvornoj pesmi, u kojoj ova epska junakinja figurira kao ožalošćena verenica, negovateljica ranjenika i vršilac predsmrtnog pričešća, kao i njenog motiva u vizuelnoj kulturi krajem 19. i početkom 20. veka, težiće se rasvetljavanju mogućih značenja ove složene istorijske kompozicije.

Razmatrajući delo u kontekstu, posebno će biti istaknuto njeno mesto u okviru oživljavanja kosovskog mita u sistemu nacionalne kulture početkom 20. veka, kao i u duhu stradanja u Velikom ratu.

Ulaz na predavanje koje će biti održano u Kneza Sime Markovića 8 biće slobodan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.