Naslovna » Izlasci » Sport » Ženska trka „Imam ime, korak i glas“
Ženska trka "Imam ime, korak i glas"
Ženska trka "Imam ime, korak i glas"

Ženska trka „Imam ime, korak i glas“

U nedelju, 25. novembra od 11.00, na Ušću će biti održana humanitarna ženska trka „Imam ime, korak i glas“.

Trka startuje ispred Muzeja savremene umetnosti na Ušću i trči se krug dužine 1800 metara na tartan stazi. Od šezdesetak učesnica neke će trčati maratonsku distancu, pojedine polumaratonsku, a većina do 10 kilometara.

Trka „Imam ime, korak i glas“ održava se povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se širom sveta obeležava 25. novembra.

Tog dana širom sveta umetnici, sportisti, javne ličnosti pokušaće da skrenu pažnju na alarmantno stanje: mnogobrojne žene žrtve su nasilja!

Organizatorka trke je ultramaratonka Irena Pavlović koja kaže da će trkačice, simbolično, podsetiti javnost da žene koje su stradale u porodičnom nasilju, a ima ih 27 od početka godine u Srbiji, nisu samo statistika.

– To su žene kojima je korak i glas bio prerano prekinut. Taj dan, mi ćemo biti njihovo ime, korak i glas – kaže Irena Pavlović i dodaje:

– Trčanje maratona je vanredni napor. Prvenstveno fizički, mada ništa manji mentalni, jer se u trkaču neprestano odvija borba, suočavanje sa strahom, jačanje volje… Otud veza sa obeležavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na ovaj način. Prvenstveno, ovim ženama je potreban vanredni napor da učine prvi korak i izađu iz nasilničke priče. Nakon toga veliki napor da se održe na nogama i kao samohrane majke, budu dobre sebi i svojoj deci. Borba sa strahom, suočavanje i iskren odnos prema sebi i svojim mogućnostima je neophodan. Tako da ove žene trče, simbolično, svoje maratone, sa preprekama, neke uspešnije, neke ne. Tog dana ne merimo vreme, ne trkamo se, trčimo srcem. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.