Naslovna » Izlasci » Pozorište » Zvezdara teatar: Premijera predstave „Ljubav u Savamali“

Zvezdara teatar: Premijera predstave „Ljubav u Savamali“

U petak, 16. novembra, u Zvezdara teatru biće održana premijera predstave „Ljubav u Savamali“. Reprize su zakazane za 21. i 30. novembar.

Predstava „Ljubav u Savamali“ po tekstu Ivana Lalića u režiji Darijana Mihajlovića govori o migrantskoj krizi, ali je ova tema osvetljena na potpuno novi način, ističući komične i melodramske elemente.

Glumačku postavu čine Feđa Stojanović, Elizabeta Đorevska, Mina Sovtić, Branko Vidaković, Milan Vasić, Lena Bogdanović i Nikola Šurbanović.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević kaže da mu je drago što pozorište nastavlja tradiciju igranja komada domaćih pisaca.

– Priča je o ljubavi jednog migranta i jedne devojke iz beogradskog solitera, na granici sa migranstskim centrom. Ta ljubavna priča o nemogućnosti da dvoje ostvare bilo kakav kontakt je zapravo suština dramaturgije većine dramskih dela. Za razliku od „Romea i Julije“, jedne od najpoznatijih drama o nesporazumu, ovaj komad se završava srećno. To je ono što možemo da kažemo za sad, a šta se događa tokom komada to ćete videti – kaže Kovačević.

Reditelj predstave Darijan Mihajlović kaže da je migrantska kriza bila jedan od momenata u kojima se naš narod pokazao izuzetno dobro i da je zbog toga bilo veoma važno obraditi ovu temu.

– Kao narod pokazali smo da smo nešto naučili o sebi. Često ne učimo iz sopstvenih grešaka i istorije. Seljakali smo se, terali su nas, selili smo se, kretali i onda smo u jednom trenutku kada je trebalo nekome drugome da pružimo ruku, uspeli to da uradimo i pored svih nedaća i nevolja u kojima se nalazi ovaj prostor. Taj komad je meni zato zanimljiv. Zanimljiv mi je zbog nas – kaže reditelj Darijan Mihajlović.

Ljubav u Savamali: „Ako bude suza i smeha…“

U fokusu predstave je jedna porodica koja uspeva da prevaziđe predrasude i prihvati za svog člana jednog migranta. Pisac komada Ivan Lalić govori ovako o toj porodici:

– Kada pričamo o temi komada, ovde je u centru jedna porodica, naša, balkanska, zarozana, musava sa puno amplituda u ponašanju, ali negde topla. Ovo je generički postavljeno ne samo kao priča o „Romeu i Juliji“ koji su izvučeni u prvi plan već generalno o odnosu prema bližnjem svom. To je melodrama, ako bude i suza i smeha mislim da ćemo pobediti. Verujem da ova glumačka ekipa ima kapaciteta, čekamo još samo publiku da prizove i jedno i drugo – kaže Lalić.

Glumac Feđa Stojanović tumači lik Luke, upravnika zgrade koji je na početku predstave veliki protivnik migranata i protiv migrantskog centra u svojoj ulici pokreće peticiju, ali zatim menja svoj stav.

– Za mene je ova uloga jako zanimljiva zato što ima jedan veliki preokret. Od jednog ultra ksenofoba i nacionaliste, on se negde preokrene u načinu razmišljanja. To je ono što mi je bilo najzanimljivije u samoj priči – kaže Stojanović.

Komični element ovoj priči dodaje stalni sukob između bračnog para Luke i Vere, koji na početku imaju potpuno suprotne stavove o migrantima. Veru u predstavi igra glumica Elizabetza Đorevska.

– Između Feđe i mene je konstatno svađa u komadu, spadamo u onaj par koji je kontrastan totalno, to su kontrasti koji se privlače i u mnogo slučajeva se spoje na nekim neočekivanim mestima – kaže Đorevska.

Glumici Mini Sovtić, koja je na samom početku svoje karijere, ovo je prva uloga u Zvezdara teatru.

– U ovom pozorištu glumac se oseća kao autor dela i ima potpunu slobodu nad onim što stvara. Suština naše profesije je da rušimo mostove i da gledaoci na sceni vide neke ljude koji su im stranci i da onda u njima prepoznaju nešto srodno i blisko, i da ih razumeju. Ne bih mnogo pričala o Sari kao liku upravo iz tog razloga, jer gledaoci treba u njoj da prepoznaju nešto što je njima srodno. Ako smo mi dobro odradili svoj posao verujem da ćete vi u nama da vidite vaše okruženje – kaže Mina Sovtić. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.