Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Mladen Vuruna – Košulja sa likom Če Gevare
Arhipelag: Mladen Vuruna - Košulja sa likom Če Gevare
Arhipelag: Mladen Vuruna - Košulja sa likom Če Gevare

Arhipelag: Mladen Vuruna – Košulja sa likom Če Gevare

Roman „Košulja sa likom Če Gevare“, koji je napisao Mladen Vuruna, objavila je izdavačka kuća Arhipelag.

Roman Mladene Vurune čine dve majstorski napisane ukrštene priče, od kojih svaka ima svoje posebne junake, mesta radnje i događaje.

Nastavljajući u hronološkom pogledu tamo gde je stao s romanom „Kutija sa fotografijama“ i pripovedajući o vremenu velikog praska koji je izmenio naše živote na samom kraju osamdesetih i na početku devedesetih, Vuruna premešta mesto radnje u Sloveniju i, pre svega, u Zagreb.

Junaci romana „Košulja sa likom Če Gevare“ jesu mladi ljudi koji iz hedonističkog i samozaboravnog novog talasa Beograda osamdesetih odlaze na vojni rok koji služe u Sloveniji, gde, uza sve napetosti i dril vojničkog života, nastaje jedno uzbudljivo prijateljstvo.

Vođen tim prijateljstvom, glavni junak romana odlučuje da posle odsluženja vojnog roka sa svojim prijateljem ostane u Zagrebu, gde upoznaje i Luciju, prijateljevu sestru.

Predstavljajući Zagreb krajem osamdesetih i početkom devedesetih, Mladen Vuruna upečatljivo prikazuje mlade ljude koji traže sebe, otkrivaju svoja interesovanja i prepoznaju prve nesporazume sa svetom i okolinom.

Ubrzo, istorija progovara na sav glas, potiskujući njihove planove, namere i očekivanja, ljubavi i prijateljstva u drugi plan. Glavni junak romana odlazi iz Zagreba, ali je i decenijama kasnije svestan da mora da ispriča svoju zagrebačku priču i priču svojih nekadašnjih prijatelja.

U drugom toku romana pisac vešto pripoveda o jednoj mogućoj priči druge Jugoslavije u kojoj se prepliću visoka politika i diplomatija, obaveštajne službe i terorizam, unutrašnji i spoljni neprijatelji, ljubavne afere i običan ljudski život.

Pripovedač i romansijer Mladen Vuruna (Zemun, 1963) završio je studije tehnološke hemije na Vojno-tehničkoj akademiji, a posle toga i magistarske studije iz oblasti organske hemijske tehnologije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu.

Doktorsku disertaciju, čiji je eksperimentalni deo rađen na Univerzitetu u Dortmundu, odbranio je u Vojnoj akademiji. Autor je i koautor više naučnih i stručnih radova i jednog udžbenika. Mladen Vuruna je oficir i profesor u Vojnoj akademiji.

Vuruna je devedesetih objavio knjigu pesama „Pleme“ i knjigu priča „Ogledala“. Poslednjih godina u izdanju Arhipelaga objavljena su već dva romana ovog pisca: „Kutija sa fotografijama“ i „Sedam jezivih dana“. Priče Mladena Vurune zastupljene su i u tri antologije savremene srpske književnosti objavljene u Srbiji.