Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Hans Hartman: Pijanistički resital „Bliže Betovenu“
Hans Hartman
Hans Hartman

Hans Hartman: Pijanistički resital „Bliže Betovenu“

U subotu, 8. decembra od 20.00, u Ustanovi Guarnerius, pijanista Hans Hartman izvešće resital „Bliže Betovenu“.

Austrijski umetnik, koji je poznat po nastupima na kojima kroz priču uvodi publiku u program koncerta, predstaviće se beogradskoj publici izvođenjem Betovenovih sonata za klavir.

Hans Hartman je ceo svoj život povezan sa muzikom. Još sa pet godina, sa svojim ocem, svirao je većinu klasične literature pisane za klavir za četiri ruke. Najčešće su to bile simfonije i kamerna muzika Baha, Hendla, Hajdna, Mocarta, Betovena, Šuberta, Bramsa, Bruknera i Malera.

Od desete do osamnaeste godine njegovo muzičko obrazovanje vodio je dr Kurt Anton Hueber, kompozitor i muzički naučnik, predsednik međunarodne zajednice za eklektičku muziku.

Njegovo muzičko obrazovanje nastavilo se kasnije, kada je bio direktor izvoza u čuvenoj Fabrici za klavir u Bosendorferu. Tokom ovog perioda usavršavao se kod najboljih pijanista iz tog vremena, na mnogobrojim putovanjima do Azije i Rusije. Jedan od njegovih profesora bio je ruski pijanista Aleksander Satz, profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu, a usavršavao se i kod čuvenog austrijskog pijaniste Paul Badura-Skoda.

Umetnički cilj koji je postavio pred sobom je predstavljanje svih Betovenovih sonata, a program koji će izvesti u Gvarnerijusu predstavio je na resitalima u Perhtoldzdorfu, Beču i Lincu u Austriji, Haleu, Majsenu, Koburgu i Vajmaru u Nemačkoj.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.