Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Press Photo Srbija 2018“
Press Photo Srbija 2018: glavna nagrada - autor: Nemanja Pančić
Press Photo Srbija 2018: glavna nagrada - autor: Nemanja Pančić

Izložba „Press Photo Srbija 2018“

Press Photo Srbija 2018, godišnja izložba nagrađenih fotografija sa 20. nacionalnog konkursa za najbolju medijsku fotografiju, biće otvorena 25. decembra od 19.00.

U Domu omladine Beograda ovu značajnu izložbu kao i konkurs organizuju Centar za razvoj fotografije i Udruženje novinara Srbije.

Glavnu nagradu je osvojio Nemanja Pančić za foto-reportažu „Balkanska ruta“.

U kategoriji „Svakodnevni život“, nagradu je osvojio Igor Čoko za fotografiju „Nokaut“, u kategoriji „Svakodnevni život – reportaža“, nagradu je osvojio Vladimir Živojinović „Lunik IX Kosice, Slovakia“, a nagrada u kategoriji „Vest“ pripala je Stefanu Stojanoviću za fotografiju „Huligani“.

Press Photo Srbija 2018: nagrađena fotografija - autor: Igor Čoko
Press Photo Srbija 2018: nagrađena fotografija – autor: Igor Čoko

Ovogodišnji žiri su činili: Cvetan Tomčev, prof. fotožurnalizma sa Univerziteta u Sofiji, urednik fotografije bugarskog nacionalnog magazina „Trud“, Aleksandar Kostić, prof. fotografije sa Fakulteta dramskih umetnosti, Predrag Uzelac, prof. fotografije sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.

Press Photo Srbija 2018: nagrađena fotografija - autor: Vladimir Živojinović
Press Photo Srbija 2018: nagrađena fotografija – autor: Vladimir Živojinović

Press Photo Srbija je konkurs sa dalekosežnim korenima, tradicijom i sada već brojnim ostvarenim učesnicima. Nacionalni konkurs radi na promociji medijske fotografske scene, dovodeći u direktnu vezu autore sa publikom putem izložbe pobedničkih fotografija.

Cilj nacionalnog konkursa je postavljanje visokih profesionalnih, etičkih i estetskih standarda u domenu dokumentarne fotografske produkcije, promocija autorskog rada, što doprinosi podizanju medijske pismenosti i vizuelne kulture u Srbiji. Konkurs doprinosi razvoju karijere i vidljivosti savremenog stvaralaštva srpskih fotografa.

Press Photo Srbija 2018: nagrađena fotografija - autor: Stefan Stojanović
Press Photo Srbija 2018: nagrađena fotografija – autor: Stefan Stojanović

Ovom izložbom, koja će biti otvorena do 29. decembra, zatvara se Festival fotografije Vizualizator 2018. (danubeogradu.rs)