Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac: Beogradska filharmonija i David Frej
David Frej f(oto: Paolo Roversi)
David Frej f(oto: Paolo Roversi)

Kolarac: Beogradska filharmonija i David Frej

U petak, 14. decembra od 20.00, jedan od najpopularnijih pijanista današnjice David Frej sviraće sa Beogradskom filharmonijom u Kolarčevoj zadužbini.

Njegovo izvođenje Šopenovog Koncerta u f-molu predvodi dirigent Kristijan Mandeal, koji 30. put staje na čelo Beogradske filharmonije, a na programu su još dela Perta, Delijusa i Štrausa.

Posle vrhunskih solista na violini kao što su Sergej Krilov i Barnabaš Kelemen, Beogradska filharmonija sada priprema poslaticu za ljubitelje klavira: David Frej oduševljava publiku širom sveta kao resitalista, solista i kamerni muzičar. Sarađuje sa najvećim dirigentima današnjice kao što su Rikardo Muti (sa kim je i u rodbinskoj vezi), Kurt Mazur, Daniјele Gati, Pavo Jarvi, Esa-Peka Salonen i mnogi drugi.

Ovaj pijanista redovno nastupa sa Londonskom, Pariskom i Njujorškom filharmonijom, a sa Beogradskom će ovo biti prvi put i to uz najlepše stranice pijanističke literature.

Iste večeri, legendarni Kristijan Mandeal ima poseban jubilej sa Beogradskom filharmonijom – 30. put će predvoditi orkestar sa kojim prijateljstvo traje više od tri decenije. Od 1984. godine, Mandeal je dirigovao brojne programe, a ovaj put će to biti repertoar iz ciklusa „Uzvišenije“. Na programu su kompozicije „Fratri“ A. Perta, „Šetnja u rajskom vrtu“, F. Delijusa, a program zaokružuje „Smrt i preobraženje“ R. Štrausa.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)