Naslovna » Izlasci » Film » „Muzej na minut“ u Kombank dvorani
Muzej na minut: Milan Milovanović - Plava vrata (detalj; foto: Narodni muzej)
Muzej na minut: Milan Milovanović - Plava vrata (detalj; foto: Narodni muzej)

„Muzej na minut“ u Kombank dvorani

Projekat „Muzej na minut“ povezaće Kombank dvoranu i Narodni muzej i predstavlja novi vid komunikacije kulturne baštine sa publikom.

Neočekivanim pojavljivanjem muzejskog eksponata na bioskopskom platnu pre početka filmske projekcije otkrivaće se i novi ljubitelji muzeja i bioskopa.

Biće to kratki susret posredovan emocionalnim vodičem, a biseri nacionalne kulturne baštine oživeće na nesvakidašnji način. Kombinacijom zvuka, teksta i slike stvorena je kratka i snažna forma koja otkriva različite slojeve i mogućnosti doživljaja umetničkog dela.

Muzej na minut: prvo „Plava vrata“

Prvi eksponat Narodnog muzeja koji će biti predstavljen u bioskopima Kombank dvorane su „Plava vrata“, antologijsko delo srpskog impresionizma, nastalo veštom rukom Milana Milovanovića.

Kratkim filmom o ovoj slici „Muzej na minut“ počinje serijal. Za „Plavim vratima“ će slediti slike Đorđa Krstića i Save Šumanovića, kao i odabrani radovi drevnih kultura i strane umetnosti iz Narodnog muzeja.

Narodni muzej na ovaj način ulazi u nove medijske forme, koristeći samo jedan minut gledaočeve pažnje za ostvarivanje snažnog utiska i doživljaja umetnosti. Pripovedanje na ovaj način prelazi u dinamične, digitalne forme obraćajući se i novim posetiocima.

Projekat „Muzej na minut“ (#MuzejNaMinut) deo je međunarodnog projekta GIFT – koji se bavi istraživanjima mogućnosti personalizovanih muzejskih iskustava, sa podrškom Evropske komisije kroz fond Horizon 2020. (danubeogradu.rs)