Naslovna » Izlasci » Akcije » Nedelja parlamentarizma 2018
Nedelja parlamentarizma
Nedelja parlamentarizma

Nedelja parlamentarizma 2018

Od 12. do 19. decembra Narodna skupština Srbije po četvrti put organizovaće manifestaciju Nedelja parlamentarizma.

Cilj je upoznavanje i povezivanje građanki i građana sa radom Narodne skupštine.

Ovogodišnja Nedelja parlamentarizma održaće se u znaku obeležavanja 160 godina od Svetoandrejske skupštine i donošenja prvog Zakona o Narodnoj skupštini 1858. godine. Manifestacija počinje na dan kada je pre 160 godina sa radom počela Svetoandrejska skupština, dakle, 12. decembra 1858.

Narodna skupština će organizovati nekoliko događaja kako bi otvorila prostor za debatu o učešću građana u demokratskim procesima, značaju otvorenosti parlamenta kao institucije, kao i različitim načinima komunikacije građana i njihovih direktno izabranih predstavnika.

U saradnji sa školama, fakultetima i drugim institucijama i organizacijama, Skupština će organizovati susrete i razgovore narodnih poslanika i građana, simulacije rada Narodne skupštine u više gradova u Srbiji, kako bi mladima približili procedure donošenja zakona.

Predviđen je i Dečji dan 14. decembra od 12.00, u okviru kog će biti organizovane radionice za decu i obilasci Narodne skupštine kako bi se upoznali sa radom Parlamenta. Dečji dan otvoriće potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković.

U centralnom holu Doma Narodne skupštine tokom čitave Nedelje parlamentarizma biće izložen prvi Zakon o Narodnoj skupštini, stenografske beleške sa sednica Svetoandrejske skupštine, kao i sačuvana fotografija ovog istorijskog događaja.

Koncept manifestacije je razvijen po ugledu na Parliament Week koji je 2011. godine pokrenuo parlament Velike Britanije, a od prošle godine ova manifestacija je uvrštena u agendu redovnih skupštinskih aktivnosti.