Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Simon Trpčeski: „Makedonissimo“ premijerno u regionu
Simon Trpčeski (foto: Benjamin Ealovega)
Simon Trpčeski (foto: Benjamin Ealovega)

Simon Trpčeski: „Makedonissimo“ premijerno u regionu

U Kolarčevoj zadužbini, 23. decembra od 20.00, Simon Trpčeski sa ansamblom izvešće najlepše tradicionalne makedonske melodije.

U pitanju su obrade kompozitora Panda Šahova u okviru projekta „Makedonissimo“.

Cene ulaznica za ovaj koncert koji organizuje CEBEF su 600 i 800 dinara.

Makedonska narodna muzika uživa poštovanje etnomuzikologa i publike širom sveta. Iako je reč o manjoj geografskoj regiji, Makedonija je iznedrila izuzetno bogatstvo pesama i igara koje odlikuje složeni ritam i melodijska raznolikost.

Tokom više vekova, nije bilo pokušaja da se zabeleži obimno makedonsko folklorno muzičko stvaralaštvo. Tek na početku 20 veka, nekoliko entuzijasta iz regiona zainteresovalo se za ovo, u to vreme, neotkriveno muzičko i koreografsko blago. Te pionire naročito je zanimao žanr tradicionalnog kola: oro.

– Ideja za projekat „Makedonissimo“ potekla je od Simona Trpčeskog i njegova strast prema tradicionalnoj muzici bila je pokretačka sila tokom celokupnog perioda osmišljavanja. Svaki od šest stavova uključuje pesme i igre sa istovetnim metričkim obrascima. „Medli“ narodnih igara ili pesama obično se naziva splet, ali ja više volim da koristim reč pletenica, pa je tako čitav ciklus dobio naziv Pletenice (mak. Pletenki). U ovom projektu koji ima za cilj, između ostalog, predstavljanje makedonske muzičke tradicije, pesmama i igrama se ne pristupa na „akademski“ način. Kao kompozitor, želeo sam da smestim originalni materijal u moj sopstveni zvučni svet, koji je podjednako pod uticajem impresionističkog tretmana odzvuka i džez harmonija. Stoga finalni rezultat nije autentičan u etnomuzikološkom smislu, niti predstavlja kompozitorsku „stilsku vežbu“. Ovo je samo jedan mogući – i vrlo ličan – pristup transkripcijama originala – izjavio je Šahov.

Makedonski pijanista Simon Trpčeski nastupa sa vodećim orkestrima sveta i redovno održava resitale u kulturnim centrima sveta (Njujork, London, Pariz, Minhen,Tokio) i nastupa na festivalima kamerne muzike.

Tokom jeseni 2017. Simon Trpčeski je ostvario niz raznovrsnih koncerata u londonskom Vigmor Holu kao rezidentni umetnik, uključujući i britansku premijeru projekta „Makedonissimo“.

Diskografija Trpčeskog je obimna i uživa nepodeljene simpatije publike i kritike. Njegov prvi album objavljen za kompaniju EMI 2002. godine osvojio je dve nagrade časopisa „Gramophone“.

Njegove interpretacije sva četiri klavirska koncerta Sergeja Rahmanjinova sa Vasilijem Petrenkom i Kraljevskim filharmonijskim orkestrom Liverpula osvojile su priznanja širom Evrope. Njegov najnoviji album objavljen za Onyx Classics sa snimkom klavirskim koncertima Prokofjeva doneo mu je još jednu nagradu Diapason d’Or.

Pande Šahov živi u Engleskoj i predaje na Kraljevskom koledžu zamuziku. Muziku Panda Šahova izvodili su između ostalih i Londonski filharmonijski orkestar, Simfonijski orkestar Baljšoj teatra, Makedonska opera i balet, Novi londonski kamerni hor, hor Pro Ars, Smit kvartet, ansambl Saxofonquadrat iz Berlina, kao i brojni ansambli za novu muziku.

Projekat „Makedonissimo“ imao je svetsku premijeru na Festivalu u Ludvigsburgu, maja 2017. godine.

Koncert „Makedonisimo“ će u Beogradu biti održan u sklopu ciklusa „Refleksije Bemusa„, a to će biti prvo predstavljanje autorskog projekta Simona Trpčeskog i Panda Šahova u regionu. (danubeogradu.rs)