Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » 16. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“
16. Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović"
16. Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović"

16. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“

Šesnaesto Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ biće održano od 25. do 27. januara u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Jedno od najvećih operskih takmičenja u ovom delu Evrope organizuje Kulturni element uz najznačajniji obim nagrada od osnivanja takmičenja do danas.

Takmičenje „Lazar Jovanović“ je značajna muzička i edukativna manifestacija. Od prošle godine takmičenje se održava u Kolarčevoj zadužbini, a glavna nagrada za laureata takmičenja je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine.

Ovogodišnji međunarodni žiri za starije kategorije čine eminentni umetnici i profesori Agata Kania Knoboh (Austrija), Ištvan Andrejčik (Mađarska), Katarina Jovanović (Srbija), Nikola Mijailović (Srbija) i Darina Takova (Bugarska).

Za prijave i sve dodatne informacije kandidati mogu posetiti sajt i društvene mreže takmičenja „Lazar Jovanović“.

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire. Svake godine takmičenje dočeka više od stotinu učesnika iz skoro deset zemalja.

Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Muzičko društvo „Stanković“ 2004. je osnovalo ovo takmičenje u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću i do 2015. godine se održavalo u prostorijama Muzičke škole „Stanković“. Zatim, usled izuzetnog porasta važnosti i značaja od 2016. godine takmičenje se održava pod okriljem Kulturnog elementa koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina. Prva u nizu značajnih promena je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Kolarca. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.