Naslovna » Izlasci » Festivali » 47. FEST: Sve o Beogradskom filmskom festivalu; filmovi, program, ulaznice…
47. FEST - plakat
47. FEST - plakat

47. FEST: Sve o Beogradskom filmskom festivalu; filmovi, program, ulaznice…

Pod sloganom „Bez zaštite“ od 22. februara do 3. marta 2019, biće održan Međunarodni beogradski filmski festival – 47. FEST.

Ovogodišnje izdanje FEST-a nudi reprezentativan presek filmova koji su obeležili proteklu produkcionu sezonu, kao i onih koji će tokom naredne biti česti učesnici uglednih festivala, a mnogi od njih imaće dug i uspešan bioskopski život.

U dva takmičarska programa FEST-a, Glavnom i Srpski film (Srbija i prijatelji), pred publikom će se naći odabrani naslovi koji, svaki na svoj način, predstavljaju autorski okršaj sa aktuelnom stvarnošću ili stvarnošću koju odavno nazivamo prošlošću, no tu su i imaginarni svetovi čije je uporište u realnosti opipljivije od ovog papira.

– Više nego primetna zastupljenost filmova takozvanih malih kinematografija ili znatnog broja rediteljki u programu FEST-a (dvadeset) nije stvar „selektorske korektnosti“, već kvaliteta autorskog izraza koji treba da prepozna i publika – istakao je umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić u uvodnoj reči za katalog ovogodišnjeg festivala. On je za publiku ove godine priredio 125 premijernih ostvarenja u sledećim programima:

  • Takmičarski: GLAVNI TAKMIČARSKI i SRPSKI FILM (Srbija i prijatelji);
  • Revijalni: Glavni van konkurencije, FEST 47, FEST 47 Gala, Fokus Evropa, FEST predstavlja, Dokufest, FEST za mlade, Specijalne projekcije, FEST Klasik.

47. FEST:- Glavni takmičarski program

Ovogodišnji Glavni takmičarski program nudi 14 brižljivo odabranih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije, Rusije.

Žiri u sastavu Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Ioana Uricaru, Nada Šargin, Goran Bogdan odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik.

47. FEST: Srpski film (Srbija i prijatelji)

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati žiri u sastavu Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, Wang Yao, Albert Wiederspiel.

Ove godine program Srpski film (Srbija i prijatelji) integrisao je i izabrane filmove koji predstavljaju srpske manjinske koprodukcije. Cilj te odluke jeste da se kvalitativno poveća konkurentnost pri selektovanju filmova za taj program i podigne svest o značaju manjinskih koprodukcija koje nas već godinama uspešno predstavljaju na najuglednijim svetskim festivalima, a i van njih.

U ovom izdanju FEST-a, u okviru nacionalnog filmskog programa, videćemo srpske koprodukcije s Nemačkom, Poljskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

Nagrade

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić za najbolji film regiona, Politikina nagrada Milutin Čolić, nagrada FIPRESCI žirija i nagrada FEDEORA žirija.

Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, posthumno će biti dodeljena srpskom reditelju Dušanu Makavejevu, a Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen glumcu i reditelju Rejfu Fajnsu.

47. FEST: Najzanimljivije

Festival će otvoriti film „Miljenica“ Jorgosa Lantimosa, premijerno prikazan u Veneciji, i nominovan za 10 Oskara.

FEST 47 pred publiku izlazi s filmovima koji će zadovoljiti najrazličitije ukuse ljubitelja sedme umetnosti – od sentimentalno surovog „Hladnog rata“ Pavela Pavlikovskog, preko uznemirujućeg, i za mlađu publiku nepreporučljivog, najnovijeg učinka Larsa fon Trira, do otrežnjujućeg antiratnog filma karijere Gijoma Niklua „Granice sveta“.

Kusturica će predstaviti svoj novi film o Hose Muhiki, „Pepe, jedan uzvišen život„, a na programu će se naći najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput „Vice„, „Green Book„, „The Wife„, „If Beale Street Could Talk„, „Love Simon„, „Boy Erased„, „Welcome to Marwen„, „Stan & Ollie„, „Under The Silver Lake„, ali i novi filmovi dobro poznatih reditelja kao što su Paolo Sorentino, Luka Gvadanjino, Gas van Sant, Mateo Garone, Ksavijer Dolan, Piter Bogdanovič…

U FEST-u za mlade biće prikazan i japanski animirani film „Mirai“ nominovan za Oskara, dok će se u programu Dokufest naći filmovi o Vitni Hjuston, Basteru Kitonu i Robertu Mičamu.

47. izdanje FEST-a nudi i filmove čije autore i glumce tek treba da otkrijete – tajlandski film „Pipci“ (Phuttiphong Aroopheng), francuski „Divlji“ (Camille Vidal Naquet), mađarski „Kolekcionar“ (Miodrag Krstić), portugalski „Dijamantino“ (Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt), španski „Tri pisma Polu Morisiju“ (Armand Rovira, Saida Benzal), američki „Planina“ (Rick Alverson)…

FEST će u program takođe uvrstiti i tri kratka filma mladih autora – „Strano telo“ Dušana Zorića, prikazan u Veneciji, „Šafarikova 19“ Lane Pavkov, i „Mališan“ Danila Bećkovića.

Gosti

Gosti festivala biće ekipe filmova „Crni anđeo“, „Posledice“, „Momci“, „Zavod“, „Brushalter“, „Divlji“, „Granice sveta“, kao i filmova iz regiona „Između dana i noći“, „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, „F20“, „Osmi povjerenik“, „Izbrisana“, „Sam samcat“, „Alexi“, „Skupaj“…

Film „Bela vrana“ pored reditelja Rejfa Fajnsa promovisaće i svetski poznata glumica Adel Eksarčopulos. Ona se proslavila ulogom u filmu „Plavo je najtoplija boja“ za koji je osvojila Zlatnu palmu – prvi put u istoriji Kanskog festivala žiri je odlučio da Palmu osim reditelju dodeli i dvema glavnim glumicama.

FEST Forward

Filmski centar Srbije, u saradnji sa Jugoslovenskom Kinotekom i FEST-om, po peti put organizuje koprodukcijski market FEST Forward, koji će se i ove godine održati 1. i 2. marta u prostorijama Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1).

U sklopu ovogodišnjeg FEST Forwarda biće predstavljene dve selekcije projekata – izbor srpskih projekata u razvoju i izbor internacionalnih projekata koji se fokusiraju na priče za žene, o ženama i/ili koje režiraju žene.

Ulaznice i dvorane

Ovogodišnja novina je da se FEST sa takmičarskim programima vraća u svoj prvobitni dom – Kombank dvoranu (nekadašnju Dvoranu Doma sindikata). Kombank dvorana će ugostiti novinare i tu će biti organizovane filmske projekcije za novinare.

Karte za festival biće puštene u prodaju 9. februara.

Karte za projekcije u Sava centru, Kombank dvorani i Domu omladine, sem na blagajnama tih dvorana, mogu se nabaviti i online putem Ticket vision-a (ex-Eventim), kao i na svim Ticket vision prodajnim mestima (u tom slučaju, cena karata je uvećana za 20 din).

Karte za ostale projekcije kupuju se na blagajnama sala.

Cene karata kreću se od 250 do 400 dinara (500 dinara za ovaranje i zatvaranje), a filmovi će se prikazivati u sledećim salama: Sava centar, Kombank dvorana, Dom omladine, DKCB, Fontana, Muzej jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenska kinoteka, CZK Vlada Divljan, Cine Grand – Capitol Park Rakovica, Cineplexx Ušće Shopping Center, Cineplexx 4D Delta city, Cineplexx BIG Beograd, Art bioskop Kolarac i CZK Sopot.

U prvih sedam dana prodaje odobrava se 10% popusta na komplete karata po terminskim linijama.

FEST 2019 – prodajna mesta i radno vreme

• SAVA CENTAR
Milentija Popovića 9
Radno vreme blagajne je od 10.00 do 20.00 radnim danima, subotom od 10.00 do 15.00; za vreme trajanja FEST-a od 10.00 do 22.30 (ako zadnji termin počinje u 22.00)
Praznici: 15. februar – radno vreme od 10.00 do 15.00 i 16. februar – radno vreme od 14.00 do 20.00.

• KOMBANK DVORANA
sala 1, Dečanska 14
Bioskop Kombank Dvorana: svakog dana od 9.00 do 22.00.

• DOM OMLADINE BEOGRADA
Makedonska 22
Eventim blagajna
ponedeljak – subota od 10.00 do 22.00
nedeljom radi samo ako ima programa

• DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA
Kolarčeva 6
Radno vreme blagajne bioskopa je od 2. do 21. februara od 16.00 do 21.15 a od 22. februara pa do kraja FEST-a od 11.00 do 22.15
Za vreme državnih praznika blagajna i bioskop rade uobičajeno kao svakog radnog dana.

• BIOSKOP FONTANA
Novi Beograd, Pariske komune 13
Radno vreme blagajne bioskopa:
radnim danima: 9.00-21.00
vikendom: 9.00-21.00

• JUGOSLOVENSKA KINOTEKA (Uzun Mirkova 1) i MUZEJ JUGOSLOVENSKE KINOTEKE (Kosovska 11)
Radno vreme biletarnica Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 i Kosovskoj 11 će biti od 16.00 do 21.00 od 2. februara do 3. marta 2019. godine.
*15. i 16. februara blagajna neće raditi.

• CENTAR ZA KULTURU VLADA DIVLJAN
Mitropolita Petra 8
Radno vreme blagajne:
2-21. februar: svaki dan od 12.00 do 16.00 osim 15. i 16. februara i nedeljom
22. februar – 3. mart svaki dan od 14.00 do 22.00

• CINE GRAND
Capitol Park Rakovica, sala 1, Patrijarha Dimitrija 14
Radnim danima od 13.00 do 22.00, a vikendom i praznicima od 10.00 do 22.00.

• CINEPLEXX UŠĆE SHOPPING CENTER
sala 1 i sala 5, Bulevar Mihajla Pupina 4
Radnim danima od 14.30, vikendom od 11.30 pa do početka poslednje projekcije.

• CINEPLEXX BIG BEOGRAD
sala 3, Višnjička 84
Radnim danima od 15.00, a vikendom od 11.00 pa do početka poslednje projekcije.

• CINEPLEXX 4D DELTA CITY
sala 6, Jurija Gagarina 16/16A
Radnim danima od 15.00, a vikendom od 11.00 pa do početka poslednje projekcije.
15. i 16. februara radno vreme u sva tri bioskopa Cineplexx će biti vikend radno vreme – što znači Delta City i BIG od 11.00, Ušće od 11.30.

• ART BIOSKOP KOLARAC
Studentski trg 5
Radno vreme blagajne Kolarca je od 10.00 do početka poslednje projekcije.

47. FEST – PROGRAM

Izmena u programu:

Novi film Ksavijera Dolana, „Smrt i život Džona F. Donovana“ (The Death And Life of John F. Donovan) neće biti prikazan na 47. FEST-u. Film je premijerno prikazan prošle godine na festivalu u Torontu, nakon čega je vraćen u montažu, i pored najava da će biti slobodan za emitovanje na FEST-u, datum svetske premijere je odložen za kraj marta.

Umesto ovog filma, mesto u programu zauzeće novi naslov kultnog francuskog reditelja Fransoa Ozona, „Milošću Božjom“ (Grâce à Dieu). FEST-ova publika imaće ekskluzivnu priliku da ovaj film pogleda odmah nakon njegove svetske premijere na Berlinalu, gde će se takmičiti za Zlatnog medveda. „Milošću Božjom“ je osamnaesti film Ozona, i bavi se kontroverznom temom pedofilije u katoličkoj crkvi. Film prati Aleksandra, čoveka u četrdesetim godinama koji živi u Lionu sa ženom i decom, i otkriva da sveštenik koji ga je zlostavljao pre nekoliko decenija i dalje radi sa decom. Aleksandar odlučuje da se udruži sa još dve žrtve u borbi za pravdu i oslobađanje od tereta koji su nosili godinama. U glavnim ulogama su Denis Ménochet, Swann Arlaud i Melvil Poupaud.

Film će biti prikazan u programu FEST 47 u sledećim terminima: 23. februara od 22.00 u Kombank dvorani, 24. februara od 14.30 u Kombank dvorani, 1. marta od 22.30 u Cineplexx Ušće SC i 2. marta od 19.00 u bioskopu Fontana.

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama

47. FEST - FEST 2019 - program po dvoranama