Naslovna » Izlasci » Festivali » 47. FEST: Dobitnici Zlatnih globusa u beogradskim bioskopima
47. FEST - Dobitnici Zlatnih globusa: The Wife
47. FEST - Dobitnici Zlatnih globusa: The Wife

47. FEST: Dobitnici Zlatnih globusa u beogradskim bioskopima

Film „The Favourite“ i drugi dobitnici Zlatnih globusa naći će se na programu 47. FEST-a koji će biti održan od 22. februara do 3. marta 2019. godine.

Holivudsko udruženje stranih novinara u nedelju je 76. put dodelilo nagrade Zlatni globus najistaknutijim filmskim i televizijskim stvaraocima iz protekle godine. Zlatni globus se smatra drugom najvažnijom holivudskom nagradom, posle Oskara, a neke od nagrađenih filmova ćete premijerno gledati na predstojećem FEST-u.

Već smo objavili da će film „The Favourite“ otvoriti 47. FEST, a glavna glumica ove crnohumorne istorijske drame, Olivija Kolman, odnela je nagradu za najbolju žensku ulogu u komediji. Kolman je na platnu oživela zaboravljenu britansku kraljicu Anu, koja vreme radije troši na trke jastoga nego na vladanje kraljevstvom, što koriste dve dvorske dame koje se bore za mesto vladarke iz senke.

Zlatni globus za najbolji film – mjuzikl ili komediju, otišao je u ruke reditelja Pitera Farelija za ostvarenje „Green Book“. Film je smešten u šezdesete i prati prefinjenog pijanistu Dona Širlija koji kreće na turneju po američkom jugu i kao vozača angažuje neotesanog izbacivača iz Bronksa (Vigo Mortensen). Maheršala Ali nagrađen je Zlatnim globusom za ulogu Širlija, a Nik Valelonga, Brajan Kiri i Piter Fareli nagrađeni su za najbolji scenario ove duhovite i inspirativne priče o neobičnom prijateljstvu u doba rasne segregacije.

Glen Klouz je osvojila svoj treći Zlatni globus za naslovnu ulogu u filmu „The Wife“. Ona tumači suprugu čuvenog pisca koja posle četrdeset godina života u njegovoj senci počinje da preispituje svoj život, i to upravo dok ga prati na putu za Stokholm gde treba da primi Nobelovu nagradu za knjževnost.

Redžina King osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu „If Beale Street Could Talk“. Ovo ostvarenje reditelja Barija Dženkinsa (Moonlight) govori o borbi mlade afro-amerikanke koja se trudi da dokaže nevinost svog nepravedno osuđenog ljubavnika, a King tumači majku glavne junakinje.

Kristijan Bejl osvojio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u komediji za film „Vice“, gde igra Dika Čejnija koji se trudi da postane najmoćniji potpredsednik u istoriji SAD.

Celokupan program 47. FEST-a biće objavljen 24. januara. (danubeogradu.rs)