Naslovna » Izlasci » Festivali » 47. FEST: Filmovi iz programa „Srpski film (Srbija i prijatelji)“
47. FEST: Srpski film - Delirijum tremens
47. FEST: Srpski film - Delirijum tremens

47. FEST: Filmovi iz programa „Srpski film (Srbija i prijatelji)“

Na 47. FEST-u, pored Glavnog takmičarskog programa, naći će se još jedna takmičarska selekcija pod nazivom „Srpski film (Srbija i prijatelji)“.

U ovoj selekciji nalaze se srpski filmovi, ali i filmovi rađeni u koprodukciji sa Srbijom, koji će biti u konkurenciji za Beogradskog pobednika kao i za druge nagrade festivala. Predstavljena su četiri premijerna ostvarenja…

Delirijum tremens

Goran Marković predstaviće svoj novi film „Delirijum tremens“, ekranizaciju istoimenog dramskog teksta koji se uspešno igrao u Beogradskom dramskom pozorištu više od deset godina.

Tihomir Stanić našao se u glavnoj ulozi poznatog glumca koji se iznenada razboli. Tek će u bolnici, uz pomoć psihodrame, uspeti da se izleči i da odgovori na egzistencijalna pitanja koja ga muče.

Muziku za film potpisuje Zoran Simjanović, a u ostalim ulogama našli su se Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić…

Posle premijere filma, očekuje se i mini serija od četiri epizode koja će biti prikazana na RTS-u.

Slučaj Makavejev

47. FEST: Srpski film - Slučaj Makavejev

Posle višestruko nagrađivanog filma „Enklava“, Goran Radovanović predstaviće svoj novi, ovog puta dokumentarni film, „Slučaj Makavejev“.

Ovo ostvarenje ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno se fokusira na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da film „W.R. Misterije organizma“ (1971) bude zabranjen.

Okosnica filma su četiri audio trake, tajno snimljene na debati održanoj posle specijalne projekcije filma, koja je dovela do nezvanične cenzure. Iako zvanično nikad nije bio zabranjen, i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, u Jugoslaviji je prikazan tek 1988. godine.

„Slučaj Makavejev“ je poslednji film u kome se pojavljuje Milena Dravić, ujedno i glavna glumica Makavejevog filma i jedan od najvažnijih svedoka tadašnjih događanja.

Šavovi

47. FEST: Srpski film - Šavovi

Miroslav Miša Terzić na scenu je stupio debitantskim filmom „Ustanička ulica“, a na FEST-u će predstaviti film „Šavovi“, koji se bavi veoma teškom ali značajnom temom – krađom beba iz porodilišta.

Scenario potpisuje Elma Tataragić, a priča je zasnovana na ispovesti jedne krojačice iz Beograda koja veruje da joj je dete oteto pre 20 godina.

Glavnu ulogu tumači Snežana Bogdanović, a snažan ženski ansambl upotpunjuju i Vesna Trivalić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Jovana Stojiljković i Dragana Varagić.

Poslednji Srbin u Hrvatskoj

47. FEST: Srpski film - Poslednji Srbin u Hrvatskoj

Iz regiona stiže prva hrvatska zombi komedija pod imenom „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“.

Reditelj i scenarista Predrag Ličina na izrazito duhovit način koristi večite tenzije između dva naroda – film je smešten u blisku budućnost u kojoj se vode ratovi oko vode za piće.

U Hrvatskoj vodi pojavljuje se zombi virus koji se ubrzano širi, a jedini imuni na njega su – Srbi!

Glavni junak je Mićo (Krešimir Mikić), zagrebački bonvivan (i takođe Srbin) koji sa svojom omiljenom glumicom Frankom (Hristina Popović) kreće u borbu protiv zombi pošasti.

U ostalim ulogama našli su se i Dado Ćosić, Tihana Lazović, Rene Bitorajac, Sergej Trifunović, kao i Severina koja glumi italijansku aktivistkinju koja se bori za ljudska prava zombija. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.