Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Milan Todorov – Ne mogu ovde da dočekam jutro
Arhipelag: Milan Todorov - Ne mogu ovde da dočekam jutro
Arhipelag: Milan Todorov - Ne mogu ovde da dočekam jutro

Arhipelag: Milan Todorov – Ne mogu ovde da dočekam jutro

Arhipelag je izdavač knjige poznatog pripovedača i satiričara Milana Todorova „Ne mogu ovde da dočekam jutro“ koja donosi kratke priče o muškarcima.

Pisac iznijansirano i sugestivno pripoveda o sredovečnom iskustvu junaka na osetljivoj granici između vremena koje je prošlo i neizvesnog vremena koje stiže, između propuštenih prilika i nesigurnih mogućnosti, između zgasnute ljubavi i izazove urbane usamljenosti.

Todorov neobično vešto pripoveda o sredovečnim muškarcima koji se u modernom gradskom okruženju suočavaju sa iskušenjima ljubavi i usamljenosti. U njihovom iskustvu ljubav ostaje kratkotrajna, privremena i nestalna, ili pak u potpunosti nedosegnuta, dok je usamljenost osećanje koje se stalno umeće u činjenice njihovog života.

Slavni stih Miloša Crnjanskog „Tužno je biti muško“ doživeo je u pričama Milana Todorova iz knjige „Ne mogu ovde da dočekam jutro“ moderni odjek i uzbudljivo pripovedačko preispitivanje.

Gotovo u svakoj priči neko od sredovečnih muških junaka pokušava da utvrdi da li je moguće da vlastiti život počne iznova, sa iskustvom koje je nataloženo u međuvremenu, ma koliko, po pravilu, bilo obeleženo gubitništvom. Ili da opet prepozna iskustvo ljubavi kao odbranu od ispražnjenosti života i slutnje kraja.

Otuda su nove priče Milana Todorova u znaku potrage za ljubavlju kao za potraga za istinskim životnim smislom.

Istovremeno, priče se odvijaju u novosadskim i pogotovu petrovaradinskim prostorima, često senovitim i skrivenim, tako da je ova knjiga predstavlja tihu posvetu Novom Sadu i Petrovaradinu.

Milan Todorov, pripovedač i satiričar, objavio je nekoliko knjiga kratkih satiričnih priča, aforizama i satirične poezije. Napisao je više radio drama i pozorišnih kabarea. Zastupljen je u najznačajnijim domaćim i u mnogim svetskim antologijama satire. Živi i radi u Petrovaradinu.

Knjiga „Ne mogu ovde da dočekam jutro“ predstavlja reprezentativan izbor priča Milana Todorova nastajalih u poslednjoj deceniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.