Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija i Paganini na trubi
Beogradska filharmonija: Gost Sergej Nakarjakov - Paganini na trubi (foto: Tjeri Koen)
Beogradska filharmonija: Gost Sergej Nakarjakov - Paganini na trubi (foto: Tjeri Koen)

Beogradska filharmonija i Paganini na trubi

Danas, 18. januara od 20.00, Beogradska filharmonija nastupiće sa jednim od najboljih trubača sveta, Sergejom Nekarjakovim u Kolarčevoj zadužbini.

Pod upravom nekadašnjeg šefa-dirigenta Uroša Lajovica, orkestar izvodi dela Hajdna, Arutunjana i Hindemita.

Sergej Nakarjakov pomerio je granice trube i njene uloge u klasičnoj muzici. Posle nastupa na finskom festivalu kada je imao samo 13 godina, dobio je nadimak Paganini na trubi.

Nјegov repertoar uklјučuje ne samo čitav spektar originalne literature za trubu, već ga stalno proširuje, u potrazi za uvek novim načinima muzičkog izražavanja. Slavni trubač nastupao je sa Beogradskom filharmonijom 2010. godine, a ovog puta izvešće koncert za trubu orkestar jermenskog kompozitora Grigorija Arutunjana.

Neobičan program koncerta otvara „Žalobna simfonija“ Jozefa Hajdna – čuvara klasične tradicije, a kruniše velika premijera na domaćoj sceni: „Simfoniju mundi“ Paula Hindemita, jednog od najvećih naučnika među kompozitorima 20. veka, Beogradska filharmonija izvodi prvi put.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.