Naslovna » Izlasci » Akcije » Bogojavljensko plivanje za Časni krst 2019.
Bogojavljensko plivanje za Časni krst
Bogojavljensko plivanje za Časni krst

Bogojavljensko plivanje za Časni krst 2019.

Krajem ove nedelje na nekoliko mesta u Beogradu biće organizovano Bogojavljensko plivanje za Časni krst: u Zemunu, Grockoj, Lazarevcu, na Adi i Tašu…

Bogojavljenje 2019. na Adi Ciganliji

Obeležavanje velikog Hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst održaće se u subotu, 19. januara 2019. godine na Adi Ciganliji.

Sveta Liturgija, u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počinje u 8.30, a litija polazi u 11.00 ispred Hrama Sv. Đorđa. U tradicionalnom plivanju za Časni krst učestvuju pripadnici Vojne akademije, Žandarmerije, Svibora i građanstva, a start je u 12.00. Ove godine, po prvi put biće održano i saborno pogruženje – ulazak u vodu vernika. Pobedniku će biti uručen Časni krst i Pobednički plašt.

Organizatori manifestacije, koja se održava po 21. put su Hram Svetog Đorđa, Gradska opština Čukarica, Turističko-sportska organizacija Čukarice i JPe „Ada Ciganlija“.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst u Zemunu

Gradska opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda organizuju na Bogojavljenje, 19. januara, 22. plivanje za Časni krst.

Plivači koji imaju lekarsku potvrdu mogu da se prijave za Bogojavljensko plivanje 15. januara od 8.00 do 15.00, u Kancelariji za mlade, Kosovska 9, dok plivači koji nemaju lekarsku potvrdu mogu da obave besplatne lekarske preglede i da se prijave za učešće 17. i 18. januara od 16.00 do 20.00 na istoj adresi.

Organizator je predvideo da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 godina. Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9.00 liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja, Njegoševa 45, nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne počinje Bogojavljenska trka.

Za više informacija dostupan je broj telefona 011/3160-674.

Plivanje za Časni krst za decu

Na Krstovdan, 18. januara od 10.00, na bazenu Tašmajdan biće organizovano plivanje za Časni krst za decu.

Dečaci i devojčice odvojeno će plivati i to u dve kategorije: mlađi školski uzrast (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole) i stariji osnovci (od petog do osmog razreda). Prijavljeno je oko 150 učenika iz 45 škola.

Ušće, ispod Beogradske tvrđave

U petak, 18. januara, po četvrti put biće organizovan program povodom Bogojavljenja i viteško plivanje za Časni krst.

Posle liturgije u Crkvi Ružici i litije do mesta plivanja, počeće program na Kalemegdanu tačno u podne kada će biti položen krst u vodu.

Po tradiciji, pliva se 33 metra do krsta.

Kraljevski red Vitezova obnovio je tradiciju plivanja za Časni krst 1999. godine na Adi Ciganliji, te se ove godine obeležava i 20 godina od obnove plivanja za krst.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst

Jezero Očaga

U subotu, 19. januara od 11.00, na jezeru Očaga biće organizovano Bogojavljensko plivanje za časni krst.

Plivanje za časni krst je u dužini od 33 metra. Pobedniku će pripasti časni krst u trajno vlasništvo, a svim učesnicima će biti uručeni prigodni pokloni.

Zainteresovani plivači bi trebalo da se prijave najkasnije do 16. januara (do 15.00) u zgradi opštine Lazarevac (Služba za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima, IV sprat). Za sve učesnike obavezni su lekarski pregledi koji će se obaviti u Domu zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“. Sve informacije mogu se dobiti na broj telefona 011/8120-690.

Dunavski kej, Grocka

Portal Grocka info objavio je da će se po sedmi put u opštini Grocka održati plivanje za časni krst.

Tradicionalna manifestacija „Litija i plivanje za časni krst 2019“ biće održana na Bogojavljenje, u petak 19. januara od 11.45 na Dunavskom keju u Grockoj, dok će svečana litija krenuti nešto posle 11.00 iz porte hrama Sv. Trojice.

Ukoliko želite da se prijavite za plivanje u Grockoj pozovite 066/8064-111 ili 066/8062-052.

Pošto Bogaojavljenje pada u subotu, organizatori očekuju rekordan broj plivača i posetilaca na Dunavskom keju u Grockoj. Za sve učesnike obezbeđene su prigodne nagrade.

Obrenovac

U subotu, 19. januara 2019, po šesti put biće organizovano plivanje za Časni krst u Obrenovcu. Manifestacija će biti održana na Zabrežju, kod Kajak kanu kluba, a organizatori su Crkvena opština i GO Obrenovac.

Litija počinje u 11.00 kod temelja buduće crkve u Ulici Ace Simovića, dok u 11.40 počinje kulturno-umetnički program i liturgija. Plivanje je u podne. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.