Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival dokumentarnog filma – ДОК #1
Festival dokumentarnog filma - ДОК #1

Festival dokumentarnog filma – ДОК #1

Festival DOK (ДОК #1) je novi festival dokumentarnog filma koji će upotpuniti filmsku scenu 2019. godine u Beogradu i Srbiji svojim programom.

Tokom četiri festivalska dana videćemo odvažne i ključne filmove iz aktuelne svetske produkcije. Domaćin prvog izdanja „ДОК #1“ je Kombank dvorana, a festival će se održati od 31. januara do 3. februara 2019.

Gledaoci će imati priliku da uživaju u 20 dugometražnih filmskih ostvarenja raspoređenih u četiri programske celine: Prvi korak, Na ivici, Vrhunci i Biografije.

Za ljubitelje Ex-Yu dokumentaristike, biće prikazana retrospektiva Hajrudina Krvavca sa desetak njegovih kratkih dokumentarnih filmova.

U programu „Vrhunci“ biće prikazani dokumentarni filmovi koje su zapazili programeri i publika velikih festivala. Pored filma „Zašto smo kreativni?“, Hermana Vaskea kojim se otvara festival 31. januara u 20.00, u okviru ovog programa gledaoci će biti u prilici da uživaju i u ostvarenjima kao što su: „Naš tim“ Džefa i Majkla Zimbalista, „Santjago, Italija“ Nanija Moretija, „Država protiv Mandele i ostalih“ Nikolasa Šampoa i Žila Portea.

U okviru programa „Biografije“ nalazi se nekoliko biografskih dokumentaraca, među kojima se izdvaja film „Proslava“, ostvarenje o čuvenom modnom kreatoru Iv Sen Loranu, koji posle projekcije na Berlinale festivalu 2007. nije bio prikazivan na zahtev reditelja Olivijea Mejrua.

„Tupamarosi – urbana gerila“ Martina Markovića, „Veština“ Metjua T. Bernsa samo su neki od filmova u okviru celine „Na ivici“ koja obrađuje bizarne, provokativne i granične teme.

Programska celina „Prvi korak“ slavi debitante i njihove prvence, među kojima je nekoliko ostvarenja kao što su: „Naša Afrika“ Aleksandra Markova i „Kriza je naša“ Rebeke Kaufman.

Program i ostale informacije biće objavljeni na sajtu festivala.

Ulaznice za ДОК #1

Od danas, 22. januara, počinje prodaja ulaznica za Festival dokumentarnog filma, ДОК #1.

Festival će biti realizovan u dve sala Kombank dvorane pa je, samim tim, broj mesta ograničen (Sala 6 – 200 mesta i Sala 5 – 45 mesta).

Cene ulaznica za projekcije od 16.00 i 18.00 su 300 dinara, dok su cene za projekcije od 19.00, 20.00, 21.00 i 22.00 – 350 dinara. Ulaz na retrospektivu dokumentarnih filmova Hajrudina Krvavca je besplatan.

***

Festival se organizuje u produkciji Zero Production uz tehničku podršku Kombank dvorane.

Publika će kasnije biti u prilici da pogleda selekciju filmova sa ДОК #1 festivala i u Domu kulture „Studentski grad“. (danubeogradu.rs)