Naslovna » Izlasci » Festivali » Filmovi nominovani za Oskara na 47. FEST-u
Filmovi nominovani za Oskara na 47. FEST-u: Zelena knjiga
Filmovi nominovani za Oskara na 47. FEST-u: Zelena knjiga

Filmovi nominovani za Oskara na 47. FEST-u

Objavljene su zvanične nominacije za Oskara, a ceremonija dodele nagrada biće održana 24. februara, drugog dana 47. FEST-a.

Neki filmovi koji su se našli u konkurenciji za prestižne zlatne statuete u zvaničnom su programu najpopularnijeg beogradskog filmskog festivala.

Film koji otvara FEST, „Miljenica“ (The Favourite), apsolutni je rekorder sa čak deset nominacija, i to u sledećim kategorijama: najbolji film, režija (Jorgos Lantimos), originalni scenario (Debora Dejvis i Toni Meknamara), glavna ženska uloga (Olivija Kolman), sporedna ženska uloga (Rejčel Vajs i Ema Stoun), montaža, kamera, kostim, scenografija.

„Miljenica“ se prikazuje u programu FEST 47 GALA, u okviru koga se nalazi i drugi film po broju nominacija – „Potpredsednik“ (Vice) sa čak osam: najbolji film, najbolji reditelj (Adam Mekej), najbolji scenario (Adam Mekej), najbolji glumac (Kristijan Bejl), najbolja sporedna glumica (Ejmi Adams), najbolji sporedni glumac (Sem Rokvel), najbolja šminka i najbolja montaža.

U programu FEST 47 GALA biće prikazana i dva filma koja nose izuzetne glumice čiji je trud prepoznala i Američka filmska akademija – Glen Klouz nominovana je za najbolju glumicu u ostvarenju „Žena“ (The Wife), a Redžina King za najbolju sporednu glumicu u filmu „Šapat ulice“ (If Beale Street Could Talk). Za isti film, Beri Dženkins poneo je nominaciju za najbolji adaptirani scenario, a Nikolas Britel za najbolju muziku.

U okviru programa FEST 47 prikazuje se film „Zelena knjiga“ (Green Book), nominovan za najbolji film, originalni scenario (Piter Fareli, Nik Valelonga, Brajan Kiri), najboljeg glumca (Vigo Mortensen), najboljeg sporednog glumca (Maheršala Ali) i najbolju montažu.

U istoj selekciji prikazuje se i film Pavela Pavlikovskog, „Hladni rat“ (Cold War), koji je nominovan za najbolju režiju, kameru, ali i najbolji strani film.

Libanski film „Kapernaum“ rediteljke Nadin Labaki takođe je u trci za najbolji film van engleskog govornog područja, a na FEST-u se nadmeće za jednu od nagrada u Glavnom takmičarskom programu.

U kategoriji najboljeg animiranog filma našao se japanski „Mirai“ koji će biti prikazan u okviru FEST-a za mlade.

Pol Šrejder nominovan je za najbolji originalni scenario filma „Iskušenik“ (First Reformed), čiji je kvalitet prepoznao i žiri prošlogodišnjeg FEST-a koji ga je nagradio za najbolju režiju u Glavnom takmičarskom programu.

47. FEST biće održan od 22. februara do 3. marta. (danubeogradu.rs)