Naslovna » Izlasci » Akcije » Kreativni centar: Besplatne radionice „S decom oko sveta“
Kreativni centar: Radionica "S decom oko sveta"
Kreativni centar: Radionica "S decom oko sveta"

Kreativni centar: Besplatne radionice „S decom oko sveta“

Povodom obeležavanja jubileja 30 godina postojanja, Kreativni centar najavljuje ciklus radionica inspirisanih knjigama „S decom oko sveta“ autorke Tatjane Rodić.

Program „S decom oko sveta“ decu i mlade upoznaje s kulturama sveta – Evrope, Azije, Afrike, Amerike, Australije; otkriva njihove običaje, pesme, priče, njihovu muziku i jezik, igre i plesove, tradicionalnu odeću i hranu, istoriju i umetnost.

Prva radionica o Švedskoj, koja je prošla veoma uspešno, održana je 19. januara.

Besplatne radionice namenjene deci u uzrastu od sedam do devet godina samo su jedna u nizu aktivnosti koje Kreativni centar priprema za 2019. godinu, kada se navršava trideset godina od objavljivanja prve knjige ove izdavačke kuće – slikovnice „Mačka“, koju je napisao Simeon Marinković, a ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

S decom oko sveta – putovanje kroz 40 zemalja

U izdanju Kreativnog centra pre dvadeset godina objavljena je knjiga „S decom oko sveta“ Tatjane Rodić, koju je ilustrovao Dušan Pavlić.Kreativni centar: S decom oko sveta

„Svest o potrebi za ovakvim programom javila se početkom devedesetih godina, u vreme koje je na ovim prostorima obeleženo izrazitom međuetničkom i međukulturnom netolerancijom. Pošli smo od pretpostavke da rano upoznavanje sa različitim običajima i pogledima na svet može doprineti razvoju otvorenog i tolerantnog duha kod dece, a da saznavanje o različitosti kultura predstavlja korak ka njihovom prihvatanju i razumevanju bogatstava koja one nose“, navodi autorka u predgovoru ove zbirke.

Knjiga „S decom oko sveta“ dobila je 1998. godine dve Nagrade Neven – za najbolju ilustraciju i za najbolju knjigu iz oblasti popularne nauke. Nastavak ove zbirke – „S decom oko sveta 2“ – objavljen je 2006. godine.

Čitajući knjige „S decom oko sveta“, čitaoci kreću na putovanje kroz 40 zemalja (22 u prvoj i 20 u drugoj knjizi), upoznaju njihove osnovne geografske, prirodne, društvene i kulturne odlike i vrednosti, kao i narode koji u njima žive.

Obe knjige „S decom oko sveta“ doživele su do danas više izdanja i omiljene su među decom, roditeljima i vaspitačima. Ono što je ključno za njihov dugogodišnji uspeh jesu neprolaznost i univerzalnost teme – pružaju podsticaj i osnovu za razvijanje otvorenog i tolerantnog duha kod dece.

One predstavljaju dobar početni korak u motivisanju dece da saznaju nešto više o svetu u kojem žive i mogu da im posluže kao putokaz za njegovo razumevanje i prihvatanje bez podozrivosti i straha od drugačijih običaja, navika i verovanja.

Učeći o drugima upoznajte sebeKreativni centar: S decom oko sveta 2

„Učeći o drugima, deca proširuju vidike i stvaraju sopstveni pogled na svet, otvoren prema novom i drugačijem. Istovremeno ona bolje upoznaju sebe i stiču snažno osećanje samopoštovanja; zahvaljujući tome, prijatno im je kada se nađu među onima koji su drugačiji od njih. Kod dece se razvija sposobnost saosećanja s drugima i otklanjaju se predrasude: suočena s njima, ona brane i sebe i druge, kao i kada se suoče s nepravednim ponašanjem“, ističe autorka Tatjana Rodić, profesorka engleskog i nemačkog jezika.

Autorka je i multikulturnog programa „S decom oko sveta“, namenjenog različitim uzrastima. Ona je i direktor škole stranih jezika K-E-N-T-E, koja je osnovana 1999. godine sa željom da deci i mladima pruži prostor za slobodno i kreativno izučavanje drugih
zemalja i kultura.

Radionice će se održavati jednom mesečno u Klubu knjižari Kreativni centar u Makedonskoj 30 u Beogradu i vodiće ih autorka knjiga „S decom oko sveta“.

Prijave su obavezne, a više informacija o radionicama možete dobiti slanjem mejla na bookmaster@kreativnicentar.rs.