Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Šimon A. Đarmati – Imate li kefalo?
Kreativni centar: Šimon A. Đarmati - Imate li kefalo?
Kreativni centar: Šimon A. Đarmati - Imate li kefalo?

Kreativni centar: Šimon A. Đarmati – Imate li kefalo?

Posle velikog uspeha koji je serijal knjiga „Imate li kefalo?“ Šimona A. Đarmatija imao devedesetih godina, Kreativni centar je jedinstvene zadatke objavio u osavremenjenom izdanju.

Novo izdanje knjige čuvenog profesora hemije, namenjeno svim uzrastima, ulepšano je ilustracijama mladog ilustratora Luke Dejanovića.

„Imate li kefalo?“ prva je od tri knjige namenjene svima onima koji vole izazove i rešavanje matematičkih problema. Čitaoci će u njoj pronaći kako neke stare i poznate matematičke zadatke tako i različite mozgalice. Često će im se činiti da je put do rešenja lak, ali se tu kriju male zamke – treba još malo razmisliti da bi se otkrilo rešenje.

Za uspeh u rešavanju ovih zadataka dovoljno je osnovno matematičko znanje. Na kraju knjige nalaze se rešenja svih zadataka.

Kreativni centar: Šimon A. Đarmati - Imate li kefalo?

 

„Svi ste bar jednom bili u prilici da sami uspešno razrešite neku zamršenu situaciju, neki ozbiljan problem ili lukavu zagonetku, da otkrijete ključ rešenja. Zadovoljni, objašnjavali ste: Ma nije to ništa, imam ja kefalo! (grč. κεφάλι – glava).

Ta rečenica se ne odnosi samo na uspešno krajnje rešenje. Njemu su doprinela i vaša prethodna znanja, kao i veštine koje su vam omogućile da ih koristite. Bilo je važno i pravilno uočavanje problema, toga gde je skrivena zamka, u kom grmu leži zec. Posle nekoliko manje ili više bezuspešnih pokušaja i različitog prilaženja problemu stigli ste i do uspeha i tada ste, naravno, bili vidljivo radosni i zadovoljni.

Upravo od tog zadovoljstva pošli smo kada smo odlučili da vam ponudimo ovu knjigu. U stvari, ne jednu knjigu, već njih tri, koje će svojom raznovrsnom sadržinom okupiti sve one radoznale i uporne. Uživajte u radosti odgonetanja!“
Šimon A. Đarmati (iz predgovora knjige „Imate li kefalo?“)

Prof. dr Šimon A. Đarmati je autor i koautor brojnih univerzitetskih udžbenika, knjiga za decu, zbirki priča, feljtona i knjiga u kojima obrađuje našu prošlost. Završio je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu. Rođen je u Zrenjaninu, a živi u Beogradu.

Luka Dejanović se profesionalno bavi ilustracijom. Nakon završetka Akademije umetnosti u Novom Sadu (smer Grafičke komunikacije) upisao se na master akademske studije na smeru za dizajn knjige i ilustraciju. Živi i radi kao ilustrator u Novom Sadu.

Odlomak iz knjige „Imate li kefalo?“

Kreativni centar: Šimon A. Đarmati - Imate li kefalo?