Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » LP duo: Koncert za dva hibridna klavira
LP duo (foto: Petar Petrović)
LP duo (foto: Petar Petrović)

LP duo: Koncert za dva hibridna klavira

U subotu, 2. marta od 20.00, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine koncert za dva hibridna klavira održaće LP duo – Sonja Lončar i Andrija Pavlović.

Posle izuzetno uspešne „parfemske turneje“ u 2018. godini, u okviru koje su održali koncerte u Parizu, Londonu i Njujorku, LP duo ponovo nastupa u Beogradu.

Na koncertu u Zadužbini Ilije M. Kolarca, LP duo će svirati na posebno dizajniranim hibridnim klavirima, koje su osmislili zajedno sa elektroinženjerima Darkom Lazovićem i Draganom Novkovićem, povezujući akustične klavire sa kompjuterima te stvarajući jedinstven zvuk koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost.

Sonja i Andrija će vas povesti na jedinstveno putovanje kroz muziku XXI veka i kompozitore koji pišu za njih ili čija dela aranžiraju za dva hibridna klavira (Meijering, Božičević, Helweg, Correa). Takođe, na ovom koncertu publika će moći premijerno da čuje deo autorske muzike LP dua za dva hibridna klavira, koja će se uskoro pojaviti na njihovom novom albumu u izdanju svetski poznate muzičke kuće Universal Music Group.

Koncert na Kolarcu biće realizovan u saradnji sa Fabrikom (www.fabrika.rs) i Centrom za novu umetnost – CENU. Karta u pretprodaji na blagajni Kolarca može da se kupi za 800 RSD, a na dan koncerta za 1000 RSD.

LP duo – nov pristup izvođenju i komponovanju muzike

LP duo već godinama eksperimentiše sa beskonačnim mogućnostima sviranja na dva klavira, razvijajući potpuno nov pristup izvođenju i komponovanju muzike XXI veka.

Dobitnici su više od 30 međunarodnih nagrada i nastupali su u najpoznatijim dvoranama širom sveta (Carnegie Hall Njujork, Kennedy Center Vašington, NUS Singapore, Royal Danish Theater and Opera Kopenhagen). Izabrani su za jedan od osam najboljih svetskih dueta na najvećem takmičenju klavirskih dua u Majamiju 2008.

Tokom i posle usavršavanja u Beogradu i Nemačkoj, izvode premijerno novu muziku a veliki broj kompozitora širom sveta im posvećuje svoja dela.

Paralelno komponuju muziku za pozorište i TV, iniciraju i učestvuju u velikom broju međunarodnih projekata.

LP elektro je njihov alter ego muzički projekat u okviru koga komponuju elektronsku muziku. Albumi LP dua i LP elektra, biće objavljeni u izdanju Universal Music Group u 2019. godini. (danubeogradu.rs)