Naslovna » BG svaštara » Književnost » Vulkan: Lav Tolstoj – Rat i mir
Vulkan: Lav Tolstoj - Rat i mir
Vulkan: Lav Tolstoj - Rat i mir

Vulkan: Lav Tolstoj – Rat i mir

Remek-delo ruske i svetske književnosti, roman „Rat i mir“ koji je napisao Lav Tolstoj objavilo je Vulkan izdavaštvo.

Delo je čuveno po svojoj obimnosti, a često se navodi kao jedan od najboljih romana svih vremena. Nastao iz pera velikana ruske književnosti „Rat i mir “ je kao stvoren za ljubitelje životnih priča.

Po istraživanjima, potrebno je više od trideset sati da se „Rat i Mir“ u celosti pročita. Roman je 2016. godine i ekranizovan kao istoimena serija u produkciji BBC-ja. Vulkan je prethodno objavio i „Anu Karenjinu“, još jedno Tolstojevo remek-delo.

Ovo je neprevaziđeni klasik u kojem Tolstoj daje sliku ruskog društva u Napoleonovo doba i prati živote tri glavna junaka: Pjera Bezuhova, nezakonitog sina seoskog kneza, koji neočekivano dobija pozamašno nasledstvo i titulu; kneza Andreja Bolkonskog, koji napušta porodicu da bi se borio u ratu protiv Napoleona; i Nataše Rostove, prelepe i čarobne devojke koja za Tolstoja predstavlja oličenje savršene žene.

Lav Tolstoj rođen je u staroj plemićkoj porodici u Tulskoj grofoviji, na posedu Jasna Poljana. Još u detinjstvu je naučio francuski, a poznavao je i druge jezike.

Ovaj ruski romansijer i mislilac ubraja se u red najvećih umova svetske književnosti. Njegov roman „Rat i mir“ mnogi smatraju nacionalnom epopejom prožetom rodoljubljem i hrabrošću Rusa.