Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » 102. Rođendan džeza u Akademiji 28
Rođendan džeza: The Belgrade Dixieland Orchestra
Rođendan džeza: The Belgrade Dixieland Orchestra

102. Rođendan džeza u Akademiji 28

Od 22. do 28. februara u klubu Akademije 28 (Nemanjina 28) po trinaesti put biće organizovana manifestacija „Rođendan džeza“.

U ovom prostoru, prepoznatljivom po negovanju velikih klupskih koncerata, godinama unazad publika je imala priliku da uživa u zapaženim nastupima istaknutih i renomiranih džez muzičara kao što su Mihajlo Miša Blam, Lazar Tošić, Ivan Švager, Ljubomir Matijaca, Vladimir Racković, Vlada Maričić, Miloš Krstić, Oleg Kirijev, Bernat Font, Jovan Maljoković, Ivan Kovačević i mnogi drugi.Za dž

Program ovogodišnje manifestacije „Rođendan džeza“, jedinstvenog kulturnog događaja u Srbiji i regionu, Akademija 28 je osmislila i realizovala u saradnji sa Vladimirom Rackovićem, umetničkim rukovodiocem jednog od najpopularnijih i najboljih džez orkestra u Srbiji, jedine institucije tradicionalnog džeza na Balkanu – Beogradskog diksilend orkestra (The Belgrade Dixieland Orchestra).

– Obeležavanjem jubileja objavljivanja prve džez ploče prisećamo se “skromnih“ početaka džez muzike u crnačkim predgrađima Nju Orleansa i obeležavamo važnu prekretnicu u razvoju ovog žanra – kažu organizatori manifestacije.

Prva ploča sa zvucima džeza objavljena je 26. februara 1917. godine, a na njoj su se nalazile samo dve pesme: „Livery Stable Blues“ i „Dixie Jazz Band One Step“, koje je za potrebe snimanja izveo Original Dihieland Jazz Band.

Ubrzo posle objavljivanja ove ploče, džez “groznica“ zahvatila je sve značajnije američke i evropske urbane sredine.

Prvi zvuci džeza u Srbiji su mogli da se čuju već dvadesetih godina prošlog veka, a nedugo zatim su počeli da se osnivaju i prvi bendovi.

Džez muzika danas postoji i razvija se kao globalni fenomen, sa svojim mnogobrojnim nacionalnim i lokalnim dijalektima, ali i kao muzički stil koji je podjednako zastupljen na akademijama, konzervatorijumima, velikim koncertnim dvoranama i salama.

102. Rođendan džeza – program

Petak, 22. februar (22.00)
Miloš Krstić
Jovan Maljoković i Balkan salsa bend

Subota, 23. februar (22.00)
Fish in Oil

Utorak, 26. februar (19.17)
The Belgrade Dixieland Orchestra
Centralni deo programa ovogodišnjeg jubileja, na dan kada je objavljena prva džez ploča, 26. februara sa početkom u simboličnih 19.17, obeležiće koncert The Belgrade Dixieland Orchestra. Specifičnost ovog koncerta je koncept kreiranja atmosfere džez klubova iz dvadesetih godina prošlog veka, sa zanimljivim gostujućim muzičarima, nagradama za publiku i rođendanskom tortom. Tradicionalno, Orkestar će i ove večeri izvesti kompozicije koje su sačinjavale prvu džez ploču.

Sreda, 27. februar (22.00)
Hot Club of Belgrade

Četvrtak, 28. februar (22.00)
Ivan Kovačević – kontrabas i Barcelona Belgrade Reunion

Ulaz na sve koncerte u Klubu Akademije 28 tokom trajanja manifestacije „Rođendan džeza“ je besplatan. Mesta se mogu rezervisati na 011/3619-342. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.