Naslovna » Izlasci » Festivali » 20. Guitar Art Festival: Karminjo – nova kraljica fado muzike
20. Guitar Art Festival: Karminjo
20. Guitar Art Festival: Karminjo

20. Guitar Art Festival: Karminjo – nova kraljica fado muzike

Trenutno najveća fado zvezda Karminjo održaće svoj prvi koncert pred beogradskom publikom 15. marta u Kombank dvorani.

Portugalska pevačica nastupiće u okviru ovogodišnjeg, 20. Guitar Art Festivala.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i u prodajnim mrežama Tickets.rs (ex Eventim.rs), po ceni od 2200 do 3800 dinara, dok je u prodaji i ograničen broj VIP ulaznica po ceni od 4.800 dinara.

Nazivaju je „novom kraljicom fado muzike“, kao i trenutno najtraženijom world-music zvezdom koja beleži veliki uspon. Na beogradskom koncertu nastupa sa svojim bendom koji čine Flavio Kardoso (gitara), Luis Gereiro (portugalska gitara), Tiago Maja (bas) i Pedro Heraldes (Pedal Steel guitar). Izvešće, pored popularnih numera, i pesme sa svog aktuelnog petog albuma „Maria„, koji je po rečima kritike najličniji do sada.

Karminjo je veliki glas fada i jedna od portugalskih umetnica sa najvećim međunarodnim uspehom ikada!

Njen prvi album, „Fado„, objavljen je 2009. godine i postao je jedan od najistaknutijih albuma godine i decenije. Dostigao je platinasto izdanje – zavidan rezultat za debitanta – i otvorio srca Portugala njenom glasu, a vrata sveta njenom talentu: 2011. britanski časopis „Songlines“ proglašava „Fado“ za najbolji album, nastupa u glavnim evropskim prestonicama.

Te iste godine sarađuje sa Pablom Alboranom u „Perdoname“ i postaje prvi portugalski umetnik koji je postigao hit broj 1 u Španiji. Njen drugi album „Alma“ iz 2012. godine bio je najprodavaniji u Portugalu i dostigao istaknute pozicije u nekoliko međunarodnih top lista.

Posle nastupa u glavnim dvoranama Evrope i sveta, gostuje i u Brazilu gde ostvaruje san i snima nove pesme sa Miltonom Nasimentom, Šikom Buarkeom i Nanom Kajmi, što dovodi do novog izdanja „Alma“ sa tri nove numere. Karminjo tako počinje da osvaja Brazil, uz koncerte rasprodate u Rio de Žaneiru i širom zemlje.

Do 2013. godine, Karminjo se pozicionirala kao jedna od najvećih međunarodnih portugalskih umetnica, predstavivši svoj glas na četiri strane sveta, dok je istovremeno nagrađena u Portugalu Zlatnim Globusom i nagradom Carlos Paredes, postigavši sa svoja dva albuma dvostruki platinasti brend.

Krajem 2014. godine objavljuje „Canto„. Njen odnos sa Brazilom se još više produbljuje saradnjom sa Kaetanom Velozom i njegovim sinom Tomom koji joj poklanjaju neobjavljenu numeru „Sol, Eu e Tu“ („Sunce, ja i ti“). „Canto“ uključuje i duet sa Marizom Monte i posebno učešće Žaka Morelenbauma, Antonija Serana, Karlinjosa Brauna, Havijera Limona, Nane Vaskonselos, Dadi Karvalja, Žorža Eldera i Lule Galvao.

Pre tri godine snimila je album „Karminjo peva Toma Žobima„, sa poslednjim bendom koji ga je pratio uživo u poslednjih deset godina, deleći numere sa Marizom Monte, Šikom Buarkeom i Marijom Betanijom. „Karminjo peva Toma Žobima“ već ima platinasto izdanje, a dodeljena joj je i nagrada Zlatni Globus za najboljeg izvođača.

Posle velikog uspeha sa obradama, vraća se na scenu sa novim albumom originalnih numera.

U neprekidnom dijalogu i savršenom skladu sa onim što je primila od dva veličanstvena izvora, Beatriz da Konseisao i Tereze Sikeire (svoje majke), sa kojima je naučila da „poštuje istinu pesama i reči“, ali i da poštuje svoj glas kao nešto najjedinstvenije i najličnije što ima da ponudi svetu, Karminjo je slobodna da bude fadista kakva jeste, spremna da preuzme rizike i izazove koji dolaze.

Njen dosadašnji put otkrio nam je ovu umetnicu čvrstih i pažljivih odluka, koja nikada ne zaboravlja svoje poreklo, nosi u sebi jezik nekoliko vekova, ali je savremena, u skladu sa svojom generacijom i uvek zagledana u svet i budućnost. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.