Naslovna » Izlasci » Festivali » 7. Beogradski irski festival: Springtime in Belgrade!
Beogradski irski festival 2019
Beogradski irski festival 2019

7. Beogradski irski festival: Springtime in Belgrade!

Od 9. do 17. marta na više lokacija u Beogradu, pod sloganom „Springtime in Belgrade!“ biće održan sedmi Beogradski irski festival.

Tokom devet dana festivala, publiku očekuju neki od najzanimljivijih segmenata irske kulture: najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, atraktivne izložbe, književne večeri, radionice i drugi kulturni događaji.

– Zadovoljstvo je najaviti 7. Beogradski irski festival, koji će predstaviti živopisne irske i srpske sadržaje u oblasti filma, muzike, književnosti, vizuelnih umetnosti, a kulminiraće proslavom dana Svetog Patrika, koju nikako ne treba propustiti 17. marta u Beogradu. Pored filmova, publika će moći da pogleda ranu irsku i srpsku duhovnu umetničku izložbu, a po prvi put festival će ostaviti trajni trag u Beogradu u vidu velike strit-art instalacije irskog umetnika Džejms Erlija – izjavio je Jas Kaminski, direktor festivala.

Filmski program, vizuelne umetnosti, muzika…

U okviru filmskog programa biće predstavljeni neka od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske.

Između ostalih, biće prikazani i neki od najznačajnijih filmova Lenija Abrahmsona (Lenny Abrahamson), reditelja filma „Soba“ nominovanog za Oskara 2016. godine, koji će biti i specijalni gost ovogodišnjeg festivala. Bri Larson (Brie Larson) je za glavnu ulogu u ovom ostvarenju osvojila Oskara (kao i Zlatni globus i BAFTA nagradu).

Pored igranih i dokumentarnih filmova, festival će posebnu pažnju ove godine posvetiti animiranim filmovima za decu i odrasle.

Od 12. do 17. marta od 12.00 do 20.00 na dve lokacije posetioci će moći da prisustvuju live stream projekcijama.

Džejms Erli
Po prvi put ove godine Beogradski irski festival ugostiće poznatog street art umetnika iz Dablina Džejmsa Erlija. U centru grada u ulici Maršala Birjuzova, Erli će uraditi mural veličine 180 metara kvadratnih koji će vizuelno obeležiti kako sam festival tako i Beograd. Od 1997. godine, Erli je deo irske graffiti scene, a njegov stil je kombinacija principa i tehnika naučenih kroz graffiti kulturu i street art s jedne strane, i tradicije i tehnika naučenih kroz iskustva njegovih predaka koji su radili vitraže, s druge strane. Autor je najvećeg murala u Irskoj koji predstavlja celokupna fasada Blooms hotela u Dablinu. Beogradska publika imaće priliku da upozna ovog irskog umetnika na razgovoru koji će se održati u subotu, 16. marta u Kulturnom centru Baraka (Makedonska 42).

 

Džon Džerard
Jedan od najaktuelnijih svetskih vizuelnih umetnika koji se bavi savremenim tehnologijama, Džon Džerard biće specijalni gost festivala, a njegove live stream digitalne simulacije biće prikazane na nekoliko prestižnih lokacija u centru grada. Džerardov pristup konstruisanju umetničkog dela je vrlo specifičan jer osim što se bavi problematičnim temama savremenog društva, koristi i najsavremenije kompjuterske tehnologije. On kombinuje na desetine hiljada digitalnih fotografija kojima rekonstruiše određene scene ili mesta kao digitalnu simulaciju. Upotrebljava tehnologiju koja se koristi u video igricama da bi se postigao efekat realnosti dok su njegove konstrukcije suštinski artificielne.

Još jedan izuzetan događaj biće izložba na otvorenom u samom centru grada pod nazivom „Keltska i srpska srednjovekovna crkvena umetnost – Paralele i uticaji”. Izložba se bavi, na popuralnom nivou, paralelama u keltskoj i srpskoj srednjovekovnoj crkvenoj umetnosti, sa željom da se prikaže sličnost između ove dve udaljene zajednice, ali i supra-nacionalna priroda hrišćanstva.

Publiku takođe očekuje foto konkurs sa veoma atraktivnim nagradama. Uskoro možete očekivati više informacija.

Prvi put ove godine, oslanjajući se na uspeh Beogradskog irskog festivala, u saradnji sa Ambasadom Irske biće održana jednodnevna Digitalna konferencija čiji je fokus kreativna digitalna industrija u Srbiji i Irskoj i mogućnosti da kompanije investiraju u Srbiju.

Učestvovaće predstavnici irskih i srpskih kompanija, a specijalnu prezentaciju održaće vodeći studio za animciju u Irskoj – Cartoon Saloon, koji ima tri nominacije za Oskara, ali i za Zlatni globus, BAFTA nagradu i Emmy. Konferenciju će otvoriti Orla O’Hanrahan, ambasadorka Irske.

Street art tura
Posetioci festivala i ljubitelji street arta imaće priliku i da upoznaju Beograd iz ovog ugla u Street art turi koja će biti organizovana u petak, 15. mart od 14.30. Mesto polaska je ispred murala u Maršala Birjuzova, a svi zainteresovani mogu da se prijave na mejl: info@irishfest.rs

Festival će se ove godine osvrnuti i na irsku književnost, a očekuje se i uzbudljiv muzički program.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom irskom festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Fotografije Najdžela Svona
Ovogodišnji festival predstaviće i dirljivu izložbu fotografija Najdžela Svona „Budimpeštanske kuće sa žutom zvezdom“. Ove fotografije prikazuju vrata takozvanih rasutih geta, stambenih zgrada koje su bile obeležene žutom zvezdom, u koje su smeštane jevrejske porodice zbog efikasnijeg deportovanja u logore smrti. Najdželove fotografije daju jednu od mogućnosti suočavanja sa užasima urbanih sredina, one nas podsećaju na živote i smrti onih stanovnika koje su ova vrata skrivala. Otvaranje izložbe zakazano je za 9. mart u 17.30 u Galeriji Jevrejskog kulturnog centra (Kralja Petra 71a), dok je vođenje kroz izložbu sa autorom zakazano za 10. mart od 12.00. U okviru ovog programa biće organizovana i Tura jevrejskog kulturnog nasleđa koja će se održati 10. marta od 13.15, a svi zainteresovani treba da se prijave putem mejla: info@irishfest.rs.

Biće organizovana i grafička radionica u okviru koje će biti korišćena tehnika monotipije uz instrukcije svetski priznate srpske umetnice Biljane Vuković, redovnog profesora u penziji FLU. Učesnici će dobiti retku priliku da naprave jedinstvenu grafiku koju mogu poneti sa sobom, koristeći poseban pristup tehnici, koji je kreirala i razvila Biljana tokom svoje umetničke karjere. Radionica se održava 14. i 15. marta, a za dodatne informacije i prijave potrebno je kontaktirati: info@irishfest.rs.

Beogradski irski festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku raznih institucija i partnera. (danubeogradu.rs)