Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija i Saša Mirković: Mudroslovlje
Violista Saša Mirković
Violista Saša Mirković

Beogradska filharmonija i Saša Mirković: Mudroslovlje

U petak, 22. februara od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini Beogradska filharmonija i violista Saša Mirković održaće koncert u okviru serijala „Mudroslovlje“.

Prvi put pod dirigentskom palicom Lija Mekfola, Filharmonija i Mirković izvešće „Godišnja doba“, delo koje je kompozitorka Dragana Jovanović posvetila ovom violisti. Na programu su još kompozicije Mendelsona i Elgara.

Po mišljenju domaćih kritičara, „najbolji srpski violista“ i „harizmatični umetnik prepun entuzijazma“, Saša Mirković je aktivan kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, kao pedagog i organizator muzičkog života. Mirković je i jedan od umetnika koji sa radošću izvodi dela Dragane Jovanović, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Sa Beogradskom filharmonijom sviraće njena „Godišnja doba“ za solo violu, gudački orkestar, električno čembalo i harfu. Iako naslovom asociraju na istoimeno Vivaldijevo ostvarenje, ona donose potpuno drugačiji izraz i mešavinu različitih stilova.

Filharmonijski orkestar prvi put predvodi dirigent mlađe generacije Lijo Mekfol, čiji se orkestarski repertoar kreće od klasične do savremene muzike, kao i u sferi opere.

Treći koncert iz ciklusa „Mudroslovlje“, otvara „Lepa Meluzina“ Feliksa Mendelsona koji se smatra najvećim muzičkim vunderkindom nakon Mocarta. Program zatvara muzička mozgalica „Enigma varijacije“ Edvarda Elgara, prava zagonetka u kojoj se skriva muzički kriptogram.

Sto ulaznica za stajanje biće dostupno sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19.00 na blagajni Kolarca. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.