Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradski barok i Kristof Urbanec: Muzika berlinskog dvora
Kristof Urbanec
Kristof Urbanec

Beogradski barok i Kristof Urbanec: Muzika berlinskog dvora

Austrijski umetnik Kristof Urbanec kao solista nastupiće sa ansamblom Beogradski barok u petak, 1. marta od 20.00, u atrijumu Narodnog muzeja.

Ulaz na koncert je slobodan.

Solista na viola da gambi Kristof Urbanec izvešće program „Muzika berlinskog dvora“ uz pratnju našeg renomiranog ansambla.Za dž

Viola da gamba je kod nas malo poznat instrument, trenutno postoji samo jedan aktivan izvođač – gambista Srđan Stanić koji je član ansambala Beogradski barok i Renesans. Viola da gamba se često dovodi u pogrešnu vezu i poredi s violončelom, iako ova dva instrumeta, osim registra u kome sviraju, imaju malo sličnosti.

Kristof Urbanec (Christoph Urbanetz) jedan je od najistaknutijih evropskih gambista srednje generacije, a njegovi nastupi se mogu čuti u muzičkim centrima širom kontinenta. Osvojio je brojne nagrade na najznačajnijim muzičkim takmičenjima za viola da gambu i učestvovao u projektima vodećih ansambala za ranu muziku.

Program koji će umetnici izvesti na koncertu predstavlјa izbor dela nekoliko nemačkih kompozitora iz sredine 18. veka koji su bili u vezi sa dvorom čuvenog kralјa Fridriha Velikog i pripadaju takozvanom osećajnom stilu. Ove kompozicije će po prvi put biti uživo izvedene u Srbiji.

Beogradski barok je muzički ansambl osnovan 2003. godine na inicijativu violiniste Predraga Novovića. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Organizator koncerta je Fakultet muzičke umetnosti uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. (danubeogradu.rs)