Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji
Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji
Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji

Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji

U četvrtak i petak, 21. i 22. februara od 20.00, biće organizovani Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji.

Ministarstvo kulture Ruske Federacije u Ruskom domu i na Sajmu turizma uz pomoć ambasade Rusije priredilo je izložbe, susrete i gala koncert klasične muzike.

Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji počinju na Beogradskom sajmu kada će u okviru Sajma turizma biti održan forum o razvoju pokloničkog turizma, koji ima za cilj da predstavi širokoj publici i stručnjacima kulturno-turističke destinacije regiona Rusije radi popularizacije spomenika ruskog duhovnog nasleđa.

Na Beogradskom sajmu 22. februara biće otvoren festival pravoslavne kuhinje, na kome će biti predstavljena tradicionalna jela ruskih manastira.

U okviru kulturnog programa ove manifestacije, 21 februara od 20.00 u Ruskom domu biće otvorena jedinstvena izložba pravoslavnih i umetničkih zanata i rukotvorina iz Rusije.

Srpska publika će imati priliku da se upozna se ekskluzivnim predmetima ručne izrade. Biće predstavljeni najlepši predmeti hrišćanske pravoslavne umetnosti i predmeti najatraktivnijih zanata, koji su deo kulturnog nasleđa Rusije. Eksponati potiču iz različitih krajeva Rusije i predstavljaju regionalne osobenosti.

Istog dana u Ruskom domu biće otvorena izložba dečjeg crteža „Duša Rusije“. Talentovani učenici umetničkih škola iz 42 regiona Rusije, predstaviće svoje najbolje radove na temu „Otadžbina“, što će dati mogućnost posetiocima da vide Rusiju očima najmlađih.

Još jedna izložba „Svet Šolohova: donski Kozaci“ daće posetiocima priliku da se upoznaju sa životom i stvaralaštvom poznatog sovjetskog pisca, dobitnika Nobelove nagrade Mihaila Šolohova, čoveka koji je pisao o istoriji donskog kozaštva, opevao lepotu Dona, kao i da se upoznaju sa radom Državnog muzejskog kompleksa „Mihail Šolohov“.

Svečano veče 21. februara završava se Gala koncertom klasične muzike u izvođenju najboljih učenika muzičkih škola u Rusiji, laureata sveruskih i međunarodnih takmičenja.

Na programu koncerta su dela Mocarta, Šumana, Šopena, Rahmanjinova i drugih velikih kompozitora.

U petak, 22. februara, u Ruskom domu biće održana i konferencija posvećena kulturno-istorijskim osnovama rusko-srpskih odnosa.

Cilj konferencije je širenje rusko-srpskog dijaloga u balasti očuvanja i popularizacije kulturnog i duhovnog nasleđa, uspostavljanje veza između ustanova kulture, koje se aktivno bave prezentovanjem destinacija duhovne kulture. (danubeogradu.rs)