Naslovna » Izlasci » Film » Film o Momčilu Gavriću u SKC-u
Film o Momčilu Gavriću: Najmlađi podnarednik u istoriji ratova
Film o Momčilu Gavriću: Najmlađi podnarednik u istoriji ratova

Film o Momčilu Gavriću u SKC-u

U četvrtak, 21. februara od 18.00, u velikoj sali Studentskog kulturnog centra biće prikazan film o Momčilu Gavriću autora Miloša Bate Milatovića.

Film autora govori o Momčilu Gavriću (1. maj 1906 – 28. april 1993), najmlađem podnaredniku u istoriji ratova kojem je u Prvom svetskom ratu austrougarska vojska u dvorištu porodične kuće u selu Trbušnica kod Loznice ubila sedmoro braće i sestara, oca i majku, čemu je bio svedok, sakriven u drvarniku u blizini.

Dečak je pobegao u šumu, pronašao srpske vojnike i sa njima učestvovao u borbama; prešao je Cer, Kolubaru, Podgoricu, Albaniju…

Po završetku Prvog svetskog rata otišao je u Englesku gde je završio srednju školu i vratio se u Srbiju, u Beograd.

Milan Gavrić imao je 81 godinu kada je pred učenicima beogradske Pete ekonomske škole ispričao svoju priču koja je autoru Milošu Bati Milatoviću poslužila kao inspiracija da napravi film prikazan 1987. na Televiziji Beograd.

Publika u SKC-u imaće izuzetnu privilegiju da vidi snimak filma „Najmlađi podnarednik u istoriji ratova“, a ekipa RTS-a će za „Trezor“ snimati reakciju publike i razgovor sa autorom Batom Milatovićem posle projekcije. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.