Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Vesna Ćorović Butrić – Bongo
Kreativni centar: Vesna Ćorović Butrić – Bongo
Kreativni centar: Vesna Ćorović Butrić – Bongo

Kreativni centar: Vesna Ćorović Butrić – Bongo

Knjiga autorke Vesne Ćorović Butrić „Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca“ govori o jednom neobičnom junaku i njegovoj potrazi za prijateljima i mestu kojem će pripadati.

Bio jednom jedan žuti balon. Imao je nacrtane oči tako da može da vidi svet oko sebe i usta da može da se osmehuje, a dobio je i nacrtano srce da bi mogao nekoga da voli. Taj balon se zvao Bongo i najviše na svetu je želeo da bude nečiji kućni ljubimac.

Kako je svaki kraj samo novi početak tako i prava avantura ovog žutog balona započinje jednim krajem. kada napusti svoj dom i krene na put oko solitera u kojem živi, Bongo će upoznati mnoge obične i neobične kućne ljubimce.

Uz njihovu pomoć naučiće mnogo o tome čemu služe oči i usta i uši, a ponajviše o tome čemu služi srce. Ono će mu i pokazati put i sigurno ga voditi do mesta kojem će pripadati zauvek.

Knjiga „Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca“ izašla je u ediciji „Od čitanja se raste“ i namenjena je čitaocima početnicima, a samim tim je i prilagođena potrebama ove ciljne grupe. Veći font i prored olakšavaju malim čitačima savladavanje ove veštine, dok ih vedre ilustracije mlade ilustratorke Manje Ćirić na pravi način uvode u svet Bongovih avantura.

Poznavaoci prethodnih knjiga Vesne Ćorović Butrić prepoznaće u romanu „Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca“ neke osobine njenog pripovedačkog postupka, atmosferu, jezik, sentiment, ali će uvideti da je sve ostalo sasvim novo.

„Bongo, veoma radoznali žuti balon“, glavni junak ove proze, krenuo je, poleteo je, u potragu za svojim identitetom, jer ga je Kišobran, njegov antipod, antagonist, ali ipak „rođak“ iz porodice letećih objekata „naterao da se zamisli nad životom, da se zapita, i ovoga puta, ko je i šta je i je li ikome išta“, u čemu mu pomaže mudra Sova.

(Prof. dr Milivoje Mlađenović, Pedagoški fakultet u Somboru)

Naziv dela: Bongo ili: Družina retkih kućnih ljubimacaKreativni centar: Vesna Ćorović Butrić – Bongo
Napisala: Vesna Ćorović Butrić
Ilustrovala: Manja Ćirić
Objavio: Kreativni centar, 2019
Uzrast: 8+
Podaci o knjizi: 92 stranice; ćirilica

Vesna Ćorović Butrić je autorka više knjiga i kratkih priča i dobitnica je značajnih nagrada za dečju književnost. Dečja redakcija Radio Beograda, na čelu sa urednikom Draganom Lukićem, bila je mesto na kojem su počele da se nižu priče, pa potom i knjige za decu.

Prva je bila „Džepno pile“, pojavila se 1989. godine, obogaćena ilustracijama Mome kapora. Usledila su brojna izdanja među kojima su „Ulica na ljuljaški“, 1999. godine (Nagrada „Neven“), „Biću snovoslagač“, 2001. godine sa Slobodanom Beštićem (Nagrada Sigridrug za monodramu za decu), „Ostaviti kod Ruže“, 2003. godine (Nagrada Rade Obrenović), „Izmislica“, 2017. godine (Nagrada „Gordana Brajović“) i mnoge druge.

Od 1993. godine je radila na Televiziji Beograd, u Obrazovnom programu, a 2003. godine se vratila na Radio Beograd, na mesto odgovornog urednika Programa za decu, mlade i porodicu, gde radi i danas.

Dobra knjiga za decu je pametna knjiga: zna kako da se ponaša u rukama deteta. Ne hvali se svojom pameću i znanjem, ali ih ističe. Knjiga za decu je često i duhovita, lepo je nasmejati se, pogotovo ako umeš da se nasmeješ samome sebi. Iskrena je, kaže ti važne istine, ali nađe načine koji će ti biti najjasniji. Kaže ti i ono što je veselo, vrcavo, smešno, ali ti kaže i ono što je tužno, surovo, neminovnо… (Vesna Ćorović Butrić)

Manja Ćirić je rođena u Beogradu. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i master studije na „Haute École d’art et de design“ u Ženevi. Danju radi kao 2D umetnik u studiju za video igre „Two Desperados“, a noću kao freelancer – ilustrator za dečje knjige.

Odlomak iz knjige „Bongo“

Kreativni centar: Vesna Ćorović Butrić – Bongo