Naslovna » Izlasci » Pozorište » Nova beogradska opera: Srpska premijera barokne opere „Acis i Galatea“
Nova beogradska opera
Nova beogradska opera

Nova beogradska opera: Srpska premijera barokne opere „Acis i Galatea“

Nova beogradska opera će u subotu, 16. februara, u novosadskoj Sinagogi, i u nedelju, 17. februara, u Kolarcu, predstaviti baroknu operu „Acis i Galatea“.

Svetski priznata operska zvezda, Marijana Mijanović, ovog vikenda imaće svojevrsni debi. Umetnica koja je nastupala u glavnim ulogama velikih operskih kuća kao što su Bečka, Pariška i Ciriška opera, po prvi put će se predstaviti u ulozi reditelja.

Ona je režirala baroknu operu „Acis i Galatea“ nemačko-engleskog kompozitora Georga Fridriha Hendla, i to u polu-scenskom izvođenju – upravo onako kako je to i sam Hendl učinio na dvorcu vojvode od Čandosa 1718. godine.

„Acis i Galatea“ bila je najčešće izvođeno scensko delo slavnog Hendla, koji je tokom prve polovine 18. veka bio priznat i kao najveći operski kompozitor Engleske.

Opera se organizuje povodom 300 godina od njene premijere i godišnjice obeležavanja 260 godina od smrti Georga Fridriha Hendla. Ove godine navršava se i pet godina od osnivanja Nove Beogradske opere i ova premijera je, istovremeno, kruna u petogodišnjem radu ovog izuzetno kreativnog tima, na produkciji i promociji muzičke umetnosti.

U operi će za ovu priliku nastupiti mlade zvezde baroka – tenor Leif Arun-Solen iz Švedske, sopran Beatriz de Susa iz Portugala, danski tenor Matias Hedegard i naš već afirmisani bas-bariton Sreten Manojlović. Uz soliste, nastupiće barokni ansambl New Trinity Baroque na istorijskim instrumentima, pod dirigentskom upravom Predraga Goste. Scenografiju i kostime radi Tijana Trailović, a svetla Stefan Momirov.

Uoči svog debija, Marijana Mijanović je rekla:

– Sa Novom beogradskom operom sarađujem još od njenog osnivanja kao umetnički savetnik i vokalni kouč. Prilika da se ovaj put okušam i u ulozi reditelja delovala mi je veoma interesantno, a tek tokom rada sa umetnicima uvidela sam koliko je proces režiranja i inspirativan.

Novosadska premijera je zakazana za subotu, 16. februara od 20.00, u Sinagogi. Samo dan kasnije, Beograđani će operu imati mogućnosti da vide na velikoj sceni Kolarca. Upitan zašto Sinagoga i Kolarac, dirigent Predrag Gosta je izjavio:

– Ovoga puta operu izvodimo na koncertnoj sceni, koja će biti transformisana u operski teatar. S obzirom da je i premijera pre tri veka bila na koncertnom podijumu, ono što želimo da predstavimo je rekonstrukcija ovog dela najbliža originalu.

Nova beogradska opera je organizovala više od 20 premijera, među kojima su i koncerti Novog simfonijskog orkestra „Makris“ koji deluje pod okriljem NBO. Izvođenje opere „Acis i Galatea“ naročito u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, pod scenografijom i svetlima, potvrdiće mogućnosti ove scene za izvođenje operskih predstava ali i zadovoljiti potrebu publike koja ima priliku da prisustvuje jedinstvenom događaju.

Ulaznice su u prodaji na blagajnama Muzičke omladine Novoga Sada i Kolarčeve zadužbine u Beogradu. (danubeogradu.rs)

loading...