Naslovna » BG servis » Parkiranje u Beogradu: Produženo vreme parkiranja u zonama i nova Zona A
Parkiranje u Beogradu: Produženo vreme parkiranja u zonama i nova Zona A
Parkiranje u Beogradu: Produženo vreme parkiranja u zonama i nova Zona A

Parkiranje u Beogradu: Produženo vreme parkiranja u zonama i nova Zona A

Od danas, 18. februara 2019. godine, biće omogućeno produženo vreme parkiranja na parking mestima, koja pripadaju zonskom sistemu parkiranja.

U ulicama oko Kosančićevog venca, biće uvedena i nova Zona A.

Stupanjem na snagu Rešenja o opštim parkiralištima Sekretarijata za saobraćaj, pored ovih promena, cena parkiranja po satu neće biti povećana, kao ni cena dnevne parking karte. Takođe, neće poskupeti ni povlašćena parking karta za stanare zoniranog područja, koja košta 457 dinara mesečno, a čija se cena nije menjala punih deset godina.

Produženo vreme parkiranja

Produženo vreme parkiranja
Produženo vreme parkiranja

U zonskom sistemu se uvodi „produženo vreme parkiranja“ – posle isticanja dozvoljenog (ograničenog) vremena parkiranja, sat vremena u crvenoj zoni, dva sata u žutoj zoni i tri sata u zelenoj zoni, vozačima se pruža mogućnost da doplate dodatno vreme parkiranja.

Parkiranje u crvenoj zoni biće moguće produžiti za dodatnih 30 minuta, a u žutoj i zelenoj zoni za po 60 minuta.

Uvođenje opcije produženog parkiranja predstavlja značajnu pogodnost za vozače, kojima se izlazi u susret kada imaju potrebu da produže vreme parkiranja u zonama.

Oni plaćaju nešto višu cenu dodatnog vremena u odnosu na redovne cene.

Cena redovnog sata parkiranja u zonama ostala je ista i iznosi 56 dinara u crvenoj, 48 dinara u žutoj i 41 dinar u zelenoj zoni, dok dodatnih 30 minuta u crvenoj zoni košta 100 dinara, a dodatni sat u žutoj i zelenoj zoni 180, odnosno 140 dinara.

Dodatno vreme parkiranja je skuplje i trebalo bi da destimuliše vozače da se parkiraju duže u zoni, ali im istovremeno, pruža mogućnost da završe započete obaveze, a da ne dobiju, kao do sada, nalog za plaćanje dnevne parking karte koji za sve zone iznosi 1.870 dinara.

U okviru SMS poruke, koja se dobija pet minuta pre isteka vremenskog ograničenja zone, korisnici se dodatno obaveštavaju da parkiranje mogu produžiti za još 30 minuta u crvenoj, odnosno 60 minuta u žutoj i zelenoj zoni, po određenoj ceni. Tek po prijemu ove poruke, odnosno 5 minuta pre isteka parkiranja, korisnik može platiti produženo vreme parkiranja.

Zona A

Nova Zona A
Nova Zona A

U ulicama oko Kosančićevog venca uvodi se Zona A, u kojoj je parkiranje ograničeno na 30 minuta po ceni od 100 dinara.

Na ovaj način se izašlo u susret korisnicima, koji imaju obaveze u najužem centru grada, da na području koje se neposredno „naslanja“ na pešačku zonu parkiraju vozila kratak vremenski period.

Stanari nove Zone A mogu sa povlašćenom parking kartom da parkiraju vozila u svojoj Zoni A, kao i u podzonama 2.0, 2.0.1 i 2.0.2. Stanari crvene zone i podzone 2.0.2, po osnovu povlašćene parking karte, više neće moći da parkiraju svoja vozila u ulicama koje pripadaju novoformiranoj Zoni A.

Stanari novoformirane zone i okolnih zona, trebalo bi da posete sajt „Parking servisa“ kako bi se detaljno informisali u kojim ulicama, sa svojom povlašćenom parking kartom, od sada mogu da parkiraju vozila.

Za dodatne informacije korisnici se mogu obratiti Korisničkom servisu „Parking servisa“ na telefon 011/3035-400.

Parkiranje je potrebno platiti odmah po zauzeću parking mesta.