Naslovna » BG svaštara » Politika » Protest „Jedan od pet miliona“, 2. mart 2019.
Protest "Jedan od pet miliona" (foto: poceloje.rs)
Protest "Jedan od pet miliona" (foto: poceloje.rs)

Protest „Jedan od pet miliona“, 2. mart 2019.

Novi protest i protestna šetnja „Jedan od pet miliona“ (#1od5miliona) biće održani u subotu, 2. marta od 18.00 u Beogradu.

Pored protesta u prestonici najavljena su i okupljanja nezadovoljnih građana od četvrtka do nedelje u skoro svim gradovima Srbije (Novi Sad – 1. mart, Bačka Palanka – 2. mart, Sombor – 28. februar; Kragujevac – 2. mart; Vlasotince – 2. mart; Veliko Gradište – 2. mart…).

Jedna od organizatorki protesta „#1od5 miliona“, Jelena Anasonović, registrovala je istoimeno udruženje u Agenciji za privredne registre, objavila je RTV Šabac. U Statutu tek formiranog Udruženja, navodi se da je to nevladino i neprofitno udruženje, a neki od ciljeva su borba protiv svih oblika fašizma, sloboda medija i zaustavljanje negativne selekcije u društvu, sistem efikasne kontrole vlasti i ostalo.

Tokom protekle nedelje oglasile su se grupe studenata Filološkog i Fizičkog fakulteta.

Studenti Filološkog fakulteta smatraju da je „krajnje vreme da se studenti pridruže svojim profesorima, da se ostali profesori pridruže svojim kolegama“ i da se svi zajedno bore za normalan i dostojanstven život u uređenoj i pravnoj državi.

Studenti Fizičkog fakulteta od prošle subote podržavaju protest „#1od5miliona“. U saopštenju, između ostalog, piše:

„Svakodnevno šaljemo prijave za nastavak studiranja u inostranstvu, neki su već otišli, drugima su već spakovani koferi… Ne želimo da porodice više ispraćaju svoju decu na aerodromima. Ne želimo da naši roditelji, naše bake i deke budu Skype roditelji, bake i deke…

Naši Instituti cvetaju samo na televiziji. Nas koji šetamo nazivaju stranim plaćenicima. Naši naučni fondovi, laboratorijska oprema i projekti, finansiraju se iz inostranstva. Država nas je zaboravila…

Dosta! Ovo je naša prilika, naš put, naša borba!… Borimo se jer za nas u ovakvoj državi nema perspektive. Hoćemo bolje uslove života! Zato smo na ulici!“

Organizatori protesta kažu da se „građani ne bore na ulicama i trgovima samo za puku smenu vlasti, već za temeljne i suštinske promene u državi i društvu; u državi koju je od građana oteo vladajući režim i gotovo razorenom društvu, najmanje što može da se traži jeste to da se promeni – sve“.

Protest „Jedan od pet miliona“ – zahtevi

1. „Rastuće nasilje“:
• otkrivanje nalogodavaca i napadača na Borka Stefanovića;
• otkrivanje nalogodavaca i napadača na novinara Milana Jovanovića iz Grocke;
• otkrivanje nalogodavaca i ubica Olivera Ivanovića;
• smena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

2. Sloboda medija:
• objektivno izveštavanje RTS-a o protestu;
• pet minuta na javnom servisu za organizatore protesta;
• jednaku zastupljenost političkih aktera na javnom servisu;
• smene direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

3. Objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.