Naslovna » BG svaštara » Politika » Protest „Jedan od pet miliona“, 9. februar 2019.
Protest "Jedan od pet miliona" (foto: Marko Popović)
Protest "Jedan od pet miliona" (foto: Marko Popović)

Protest „Jedan od pet miliona“, 9. februar 2019.

Protest i protestna šetnja „Jedan od pet miliona“ biće održani u subotu, 9. februara od 18.00, na platou ispred Filozofskog fakulteta i na ulicama prestonice.

U centru Beograda još jednom će se okupiti nezadovoljne građanke i građani, ali su protesti najavljeni i širom Srbije u petak i subotu.

U Beogradu su prošle subote govorili profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, predstavnica Udruženja malinara Slađana Stanković i umetnik Marko Šelić Marčelo.

Ispred zgrade Predsedništva izveden je performans a predsedniku Srbije ostavljena su pisma sa objašnjenjima zašto protestanti šetaju.

Građani su se zaustavili i ispred zgrada RTS-a i Politike.

Nije bilo incidenata 2. februara.

Po prvi put održani su protesti u Jagodini, Aleksandrovcu, Brusu i Severnoj Kosovskoj Mitrovici. Protesti su prošle nedelje održani i u Kragujevcu, Požarevcu, Pirotu, Požegi, Užicu, Pančevu, Leskovcu, Smederevu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Zaječaru, Vranju, Čačku, Šapcu i Kruševcu.

***

Protesti 2018-2019. poznati su pod sloganima „Stop krvavim košuljama“ i „Jedan od pet miliona“ i organizuju se svake subote od 18.00 ispred Filozofskog fakulteta. Krajem decembra 2018. počeli su i protesti u drugim gradovima Srbije.

Građani protestuju protiv diktature i traže smenu aktuelne državne vlasti, uz još dosta zahteva koji su upućeni iz svih navedenih gradova Srbije. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.