Naslovna » Izlasci » Akcije » Svetski dan dece obolele od raka: I JA SE BORIM
NURDOR: Svetski dan dece obolele od raka - I JA SE BORIM
NURDOR: Svetski dan dece obolele od raka - I JA SE BORIM

Svetski dan dece obolele od raka: I JA SE BORIM

Svakog 15. februara, svet obeležava Dan dece obolele od raka, a NURDOR će tradicionalno organizovati humanitarne skupove širom Srbije.

U Beogradu, centralna manifestacija sa muzičkim programom biće organizovana na platou kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, od 12.00 do 14.00.

Tačno u 13.00, pod sloganom „I ja se borim“, simbolično će se poslati srce podršle za sve mališane koji se leče od raka, u znak podrške ovim superherojima, ali i onima koji više nisu sa nama.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, zajedno sa svim prijateljima, roditeljima, volonterima i javnim ličnostima, već punih 15 godina bori se za veću vidljivost pitanja malignih oboljenja kod dece i problema sa kojima se ove porodice susreću, kao i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice.

Kroz ovu kampanju podstiču se kako pojedinci, tako i kompanije da aktivno učestvuju u projektima kojima se zajednički olakšava hrabrim mališanima i njihovim roditeljima proces lečenja. Ova kampanja rezultirala je prošle godine otvaranjem novog krila Klinike za dečje interne bolesti u Nišu, hemato-onkološkog odeljenja u koje su građani Srbije kroz donacije uložili više od 100 miliona dinara.

– Ove godine borimo se zajedno za novu Roditeljsku kuću u Beogradu, kao najvećem dijagnostičkom i terapijskom centru pedijatrijske onkologije u Srbiji, sa istovremeno najvećim brojem dece koja dolaze na lečenje. S obzirom da su često u pitanju porodice iz manjih sredina, koje nisu u mogućnosti da u Beogradu obezbede smeštaj, neophodno je omogućiti prostor u kom oni mogu da borave za vreme lečenja. Nažalost, svedoci smo sve većeg broja dece kojima je ova podrška potrebna, a naši trenutni kapaciteti nisu dovoljni. Ovim putem pozivamo Beograđane da dođu u petak, 15. februara, i svojim prisustvom se pridruže borbi svih nas za one kojima je naša podrška neophodna. Sve one koje to ne budu u mogućnosti, pozivamo da se priključe kampanji „I ja se borim“ i doniraju sredstva putem slanja SMS poruke na broj 1150 (svaka poruka iznosi 100 dinara) – kažu organizatori iz NURDOR-a.

Ove godine NURDOR obeležava 15 godina postojanja. Kroz ovo udruženje prošlo je više od 1500 porodica kojima je pružena podrška u lečenju i posle njega, više od 1.000 potpuno besplatnih rehabilitacija organizovano je za decu koja su pobedila bolest, izgrađeno je pet roditeljskih kuća i jedna potpuno nova bolnica

Više od 1000 posebno edukovanih volontera poklonilo je više od 100.000 sati volonterskog rada u pružanju podrške kroz razne aktivnosti za unapređenje uslova lečenja i brige o deci oboleloj od malignih bolesti.

Osim u Beogradu, Dan dece obolele od raka NURDOR će organizovati i u: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Rekovcu, Prijepolju, Trsteniku, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Vranju, Lebanu, Lazarevcu, Kruševcu, Prokuplju, Novom Pazaru, Surdulici, Boru, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji. (danubeogradu.rs)