Naslovna » Turizam » Turizam u 2018: Rekordan broj noćenja u Beogradu
Turizam 2018: Rekordan broj noćenja u Beogradu
Turizam 2018: Rekordan broj noćenja u Beogradu

Turizam u 2018: Rekordan broj noćenja u Beogradu

U Beogradu su tokom 2018. godine registrovana ukupno 1.142.943 turista, dok je ostvarenih noćenja bilo 2.462.877, što je bolje ranijih godina.

Po podacima Sekretarijata za upravu – Sektora za statistiku, u Beogradu je za 13 odsto više, kada su u pitanju dolasci, odnosno 14 odsto više noćenja stranih turista nego prethodne godine.

U protekloj godini, najbrojniji gosti u Beogradu bili su Turci – ukupno 78.420 turista i 137.790 ostvarenih noćenja. Drugi su Kinezi – procentualni porast od 80 odsto u broju dolazaka i 70 odsto u broju ostvarenih noćenja. Slede gosti iz Hrvatske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Grčke, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Italije, SAD, Rusije, Makedonije i Izraela.

Kada su u pitanju ostvarena noćenja, posle Turaka, Kineza, Hrvata, Nemaca, Grka, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Izraela, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Crne Gore, Italije, Bugarske, Velike Britanije i nekoliko azijskih zemalja.

Analiza statističkih podataka o posećenosti i ostvarenim noćenjima turista iz različitih zemalja je osnovni pokazatelj daljih smernica za definisanje poslovnih i promotivnih aktivnosti Turističke organizacije Beograda, saopšteno je iz ove organizacije.

U cilju postizanja još boljih rezultata, Turistička organizacija Beograda u 2019. godini planira pojačane aktivnosti na postojećim, kao i na uvođenju i radu na novim turističkim tržištima za Beograd.

U narednom periodu planira se učešće na značajnim međunarodnim sajmovima turizma u Evropi i svetu, kao i organizacija posebnih, specijalizovanih događaja, prezentacija i radionca u brojnim gradovima u inostranstvu.